У Китаї вчені знайшли ембріон динозавра, що ідеально зберігся. Йому 66 мільйонів років

Міжнародна група вчених виявила в місті Ганьчжоу на півдні Китаю ембріон динозавра, що мав вилупитися з яйця, — зародок ідеально зберігся. За оцінками дослідників, вік ембріона становить щонайменше 66 мільйонів років, пише BBC.

Йдеться про беззубого динозавра теропода, або овірапторозавра. Знахідку назвали Малюк Інлян. «Це найкращий ембріон динозавра з будь-коли знайдених», — зазначив доктор Фіон Вайсум Ма з Бірмінгемського університету, один із авторів дослідження. Малюк Інлян має довжину 27 сантиметрів від голови до кінчика хвоста і лежить усередині 17-сантиметрового яйця, яке є одним з експонатів Музею природничої історії каменю Інлян у Китаї.

Яйце виявили у 2000 році, після чого поклали на зберігання. Тільки коли в музеї почалися будівельні роботи і довелося сортувати старі скам’янілості, дослідники знову звернули увагу на яйце, яке, за їхніми припущеннями, могло містити ембріон. Частина тіла динозавра досі вкрита каменем — зображення повного скелета тварини хочуть відтворити за допомогою передових методів сканування.

За словами вчених, відкриття дозволяє краще зрозуміти зв’язок між динозаврами та сучасними птахами. Скам’янілість показує, що ембріон перебував у згорнутому положенні, яке спостерігається у птахів незадовго до вилуплення. «Цей маленький динозавр схожий на пташеня, яке згорнулося в яйці, що є ще одним свідченням того, що багато рис сучасних птахів уперше з’явилися у їхніх предків-динозаврів», — вважає Стів Брусатт з Единбурзького університету, один із членів команди.

Овірапторозаври були пернатими динозаврами, які населяли територію нинішньої Азії та Північної Америки під час пізнього крейдяного періоду — від 100 до 66 мільйонів років тому.

Нове та Найкраще

6 044

595

550
886
Більше матеріалів