В Уельсі знайшли сліди динозаврів, яким понад 200 мільйонів років

На пляжі міста Пенарт на півдні Уельсу виявили сліди, які залишили довгошиї динозаври понад 200 мільйонів років тому. Про знахідку повідомив лондонський Музей природознавства.

Відбитки на пляжі виявив у 2020-му палеонтолог-аматор Керрі Різ, після чого передав фотографії знахідки співробітникам музею. Спочатку там скептично поставилися до знімків, але згодом вирішили вирушити на місце, щоб самостійно вивчити його. На основі фотографій вчені створили 3D-модель і дійшли висновку, що сліди дійсно належали раннім зауроподам або їхнім родичам.

велика група чотирилапих рослиноїдних динозаврів із ряду ящеротазових, що жили з кінця тріасового до крейдяного періоду (близько 210—66 мільйонів років тому) на всіх материках, включаючи Антарктиду

«Відбитки були рівномірно розподілені, й це дозволяє припустити, що тварина йшла», — сказав професор Пол Барретт, один з авторів дослідження. Знахідка допоможе дізнатися більше про поведінку ранніх динозаврів — наприклад, як вони ходили, а також як пересувалися стадами.

Вчені припускають, що сліди могли належати динозавру роду камелотія, чиї скам’янілості раніше виявляли біля Великої Британії. «Ці типи слідів не дуже поширені у всьому світі, тому знахідка є цінним доповненням до наших знань про тріасовий період», — підкреслив Барретт. За його словами, кількість слідів говорить про те, що тут було місце збору цих тварин.

У грудні група дослідників виявила в Китаї ембріон динозавра, що мав вилупитися з яйця, — зародок ідеально зберігся. За оцінками вчених, вік ембріона становить щонайменше 66 мільйонів років.

Нове та Найкраще

6 164

647

576
920
Більше матеріалів