Найкращою будівлею світу за версією RIBA стала сільська лікарня у Бангладеш

Королівський інститут британських архітекторів (RIBA) оголосив переможця міжнародної премії, яка визначає найкращу будівлю 2021 року. Нею стала лікарня у віддаленій сільській місцевості округу Саткхіра на південному заході Бангладеш, пише Dezeen.

«Лікарня дружби» (Friendship Hospital) спроєктована бангладеським архітектором Кашефом Чоудхурі та його студією Urbana. Це недорогий медичний заклад на 80 ліжок, який обслуговує місцевих жителів. Будівля є рядом низьких павільйонів з місцевої цегли, які перемежовуються внутрішніми двориками. Такі простори служать для природного освітлення і вентиляції лікарняних палат, тут можуть відпочити пацієнти й відвідувачі. Найбільш уразливі зони лікарні приховані коридорами та двоярусними арками, що захищають їх від тропічного сонця.

Серед будівлі закладено зигзагоподібний канал, який розділяє стаціонарне й амбулаторне відділення та охолоджує будівлю. По обидва боки водоймища розташовані два резервуари для збору дощової води, що запобігає заболоченню ділянки.

«Лікарня спроєктована з думкою про людину, майстерно інтегрована у навколишнє середовище і прославляє традиційні місцеві матеріали», — наголосила французька архітекторка Оділь Декк, яка очолює журі. Міжнародну премію RIBA присуджують кожні два роки, визначаючи будівлю, що демонструє чудовий дизайн і архітектурні амбіції та має важливе соціальне значення.

Нове та Найкраще

6 037

591

546
880
Більше матеріалів