Оголошено сім найкращих будівель Європи за останні два роки

Європейська комісія та Фонд імені Міса ван дер Рое оголосили сім проєктів-фіналістів, які боротимуться за звання найкращої будівлі Євросоюзу 2022 року — Mies van der Rohe Award. Це головна європейська архітектурна премія, презентація відбулася 16 лютого у Варшаві.

Журі премії обрало п’ятьох фіналістів у категорії «Архітектура» та ще двох у категорії «Архітектура, яка розвивається» (сюди потрапляють проєкти молодих архітектурних бюро). Експерти сподіваються, що ці роботи стануть взірцями для влади європейських міст.

Фіналісти у категорії «Архітектура»:

1. 85 Social Housing Units в Корнелья-де-Льобрегат (Барселона, Іспанія)
Призначення: соціальне житло
Архітектори: peris+toral.arquitectes

Це колективне житло з дерева, в якому відсутні коридори, щоб максимізувати корисну площу.

Фото: José Hevia

2. Frizz23 у Берліні (Німеччина)
Призначення: комерція, культура
Архітектори: Брітта Юргенс та Меттью Гріффін

Це колективний офіс для діячів культури, творчих команд та освітніх проєктів. Девелоперами виступили майбутні резиденти, вони ж розробляли проєкт разом із архітекторами з огляду на інтереси району.

Фото: Matthew Griffin
Фото: Jan Bitter
Фото: Matthew Griffin
Фото: Matthew Griffin
Фото: Matthew Griffin
Фото: Matthew Griffin

3. «Залізнична ферма» у Парижі (Франція)
Призначення: соціальний об’єкт
Архітектори: Гран Юї та Мелані Древі Пейзажист

Це міська ферма на місці колишньої залізниці. Тут не лише вирощують їстівні рослини, а й утилізують органічні відходи з усього району.

Фото: Myr Muratet

4. Таун Хаус в університеті Кінгстона у Лондоні (Велика Британія)
Призначення: освіта
Архітектори: Grafton Architects

Це новий вид демократичного та відкритого для всіх освітнього простору. Тут розмістилася бібліотека, зали для танців, зборів та заходів.

Фото: Ed Reeve

5. Будинок сучасного мистецтва, дизайну та архітектури Z33 у Гасселті (Бельгія)
Призначення: культура
Архітектор: Франческа Торзо

Це новий корпус існуючого музею, який вбудовується в одну лінію з іншими спорудами на вулиці та створює внутрішній двір установи.

Фото: Francesca Torzo

Фіналісти у категорії «Архітектура, яка розвивається»:

1. «Школа Енріко Фермі» у Турині (Італія)
Призначення: освіта
Архітектор: BDR bureau

Це реконструкція шкільної будівлі 1960-х років.

Фото: Simone Bossi

2. «Ла Борда» у Барселоні (Іспанія)
Призначення: колективне житло
Архітектор: Lacol cooperativa

Це колективне житло з невеликими квартирами та загальними зонами: кухнями, пральними, вітальнями, коморами, патіо та терасами.

Фото: Antonio Navarro Wijkmark

У березні журі відвідає об’єкти-фіналісти, а наприкінці квітня оголосить переможців в обох категоріях. Церемонія нагородження відбудеться 12 травня у павільйоні Міса ван дер Рое у Барселоні.

Загалом на здобуття премії 2022 року були висунуті 534 проєкти з 41 країни — це найбільша кількість номінантів за всю історію нагороди. Україну представляли 15 проєктів, проте жоден із них не потрапив до шорт-листа. Незважаючи на це, на презентації фіналістів організатори відзначили українські проєкти як цікаві, а також висловили солідарність із Україною на тлі напруженої політичної ситуації у регіоні.

Mies van der Rohe Award — престижна архітектурна нагорода, заснована в 1987-му і названа на честь німецького архітектора-модерніста Людвіга Міса ван дер Рое. Її присуджують раз на два роки найкращим зразкам європейської сучасної архітектури. Цього разу премія фокусується на викликах, з якими зіткнулися архітектори під час пандемії, а також на актуальних проблемах глобального потепління, забруднення планети і перенаселення.

Нове та Найкраще

6 164

647

576
921
Більше матеріалів