Лауреатом найпрестижнішої нагороди в архітектурі вперше став темношкірий архітектор

Журі Прітцкерівської премії, найпрестижнішої нагороди в галузі архітектури, оголосило переможця — ним став берлінський архітектор Дьєбедо Франсіс Кере, уродженець Буркіна-Фасо.

Професійний підхід Кере сформувався завдяки його походженню. Архітектору 56 років, він перший зі своєї родини навчався у школі. У 1985-му Кере вдалося поїхати з Буркіна-Фасо до Берліна, де він опановував теслярську справу та відвідував вечірню школу. Йому призначили стипендію на вивчення архітектури в Технічному університеті Берліна, звідки він випустився у 2004-му у віці 39 років. У цьому ж місті Кере відкрив свою студію у 2005-му.

З перших днів практики й до сьогодні архітектор дбає про спільноту у своєму рідному місті Гандо. У 1998 році Кере заснував організацію Schulbausteine für Gando e.V. («Будівельні блоки для Гандо»), яка збирала гроші на будівництво шкіл. Першою роботою Кере також була школа в Гандо, зведена у 2001-му.

У портфоліо архітектора школи, дитячі садки, лікарні в декількох країнах Африки, а також будівлі й тимчасові споруди в ЄС, Великій Британії та США. Більшість об’єктів використовують локальні матеріали та доречні й стійкі інженерні рішення, які можуть бути втілені місцевими майстрами.

Початкова школа в Гандо, 2001 рік. Фото: GandoIT / Wikimedia Commons
Початкова школа в Гандо, Буркіна-Фасо. Фото: Erik-Jan Ouwerkerk
Бібліотека в Гандо, 2018 рік. Фото: GandoIT / Wikimedia Commons
Початкова школа й дитячий садок в Тете, Мозамбік. Фото: Francis Kéré
Хірургічна лікарня в Лео, Буркіна-Фасо. Фото: Francis Kéré
Середня школа в Кудугу, Буркіна-Фасо. Фото: Francis Kéré
Павільйони для музично-мистецького фестивалю в долині Коачелла в Каліфорнії, США, 2019 рік. Фото: Iwan Baan
Тимчасовий павільйон в галереї Серпентайн в Лондоні, 2017 рік. Фото: Francis Kéré
Технічний інститут в Кудугу, Буркіна-Фасо. Фото: Francis Kéré
Школа Startup Lions Campus в Кенії. Фото: Francis Kéré

Прітцкерівська премія вважається найвідомішою нагородою в галузі архітектури, її називають аналогом Нобелівської премії. Прітцкерівську премію вручають діючим архітекторам за значний внесок у проєктування та зведення будівель. Серед журі цього разу були лауреати минулих років Казуйо Седзіма, Алехандро Аравена та Ван Шу.

Премію заснувала сім’я Прітцкер, яка володіє, зокрема, мережею готелів Hyatt. З 1979-го нагороду вручають щорічно, розмір грошового призу становить $100 тисяч. Родоначальником династії був Микола Прітцкер, який іммігрував до Чикаго з Києва. Премію заснував його онук Джей Прітцкер. Першим лауреатом став Філіп Джонсон. Минулого року нагороду отримали Анна Лакатон і Жан-Філіпп Вассаль.


Фото на обкладинці: Astrid Eckert / TU Munich / Wikimedia Commons

Нове та Найкраще

6 156

644

574
913
Більше матеріалів