У Каннах покажуть чотири українські документальні фільми

На кіноринку Marché du Film у Каннах презентують чотири документальні проєкти з України. Подія відбудеться 21 травня у межах секції Cannes Docs, що входить до програми «Україна у фокусі». Про це повідомили у пресслужбі фестивалю Docudays UA, який спільно з Українським інститутом організовує презентацію.

У секції Cannes Docs представлять чотири документальні проєкти на етапі розробки: «Залізна сотня» режисерки Юлії Гонтарук, «Лимани. Бій за рай» режисера Сергія Лисенка, «Слухаючи світ» режисерки Лізи Сміт і «Мир для Ніни» режисерки Жанни Максименко-Довгич.

«Залізна сотня». Троє молодих добровольців повертаються додому з війни на Сході України. Вони прагнуть віднайти себе в мирному житті. З початком повномасштабного вторгнення перед ними постали нові виклики.

«Лимани. Бій за рай». Фільм про заповідник «Тузлівські лимани» на Півдні України. Прекрасні пейзажі, населені рідкісними звірами та птахами, стають полем битви, яку паркові менеджери Іван та Ірина ведуть проти браконьєрів, рейдерів та корумпованих чиновників.

«Мир для Ніни». Біль утрати штовхає матір оборонця донецького аеропорту, замордованого російськими найманцями, боротися за покарання воєнних злочинців в українських та міжнародних судах. Слідство може тривати довше, ніж її життя. Проте Ніна не здається та намагається вижити психологічно.

Кадр із фільму «Мир для Ніни» / Docudays UA

«Слухаючи світ». Іва не чує світ через інвалідність. Вона — арткураторка та активістка, яка відстоює права людей з інвалідністю. Після початку війни Іва та її 15-річний син Микита евакуювались з рідного Харкова до Львова, а потім до Німеччини, як і тисячі інших українських родин.

Кадр із фільму «Слухаючи світ» / Docudays UA

Крім того, на Marché du Film покажуть презентаційні матеріали ігрових проєктів: «Камінь. Ножиці. Граната» режисерки Ірини Цілик, «Коли нам було 15» режисерки Анни Бурячкової, «Ля Палісада» режисера Філіпа Сотниченка та «Я, Ніна» режисерки Марисі Нікітюк. А у співпраці з Талліннським кінофестивалем «Темні ночі» будуть представлені проєкти «Редакція» режисера Романа Бондарчука, «Дім за склом» Тараса Дроня, «Ти мене любиш?» Тоні Ноябрьової, «Демони» Наталки Ворожбит, «Свято Хризантем» Семена Мозгового.

21 травня також пройде індустрійна програма Producers Network. Україну представлятимуть шість продюсерів у межах спеціальної презентації Ukrainian Producers under the Spotlight: Дар’я Бассель (Moon Man), Ольга Бесхмельниціна (ESSE Production House), Денис Іванов (Arthouse Traffic), Наталія Лібет (Digital Religion), Сашко Чубко (Pronto Film) і Володимир Яценко (ForeFilms).

75-й Каннський кінофестиваль відбудеться з 17 до 28 травня. У секції «Двотижневик режисерів» покажуть українську драму Дмитра Сухолиткого-Собчука «Памфір», а в конкурсі «Особливий погляд» — дебютний фільм Максима Наконечного «Бачення метелика».

Нове та Найкраще

6 160

644

575
917
Більше матеріалів