Фотографії «Жах війни», знятій у В’єтнамі, виповнилося 50 років

8 червня виповнилося 50 років відтоді, як фотограф Associated Press Нік Ут зробив один із визначальних знімків війни у ​​В’єтнамі. За цю світлину Ут отримав Пулітцерівську премію у 1973-му і став переможцем конкурсу World Press Photo. Фотографія «Жах війни» (The Terror of War), також відома як «Напалм у В’єтнамі», посідає 41-е місце у списку ста найвпливовіших світлин XX століття за версією Колумбійського університету. Згадуємо історію цього знімка.

Свою найвідомішу фотографію Нік Ут зробив, коли йому був 21 рік. Це сталося 8 червня 1972-го. У той час у Південному В’єтнамі точилася битва між місцевою армією та військовими В’єтконгу. Ут разом з іншими журналістами знаходилися неподалік села Транг Банг, окупованого військами Північного В’єтнаму. Південнов’єтнамські літаки пронеслися над ними і скинули чотири напалмові бомби.

Через кілька миттєвостей група переляканих людей, серед яких були діти, вибігла на дорогу, де знаходилися журналісти. Тоді Уту вдалося зробити фотографію. На передньому плані зліва — хлопчик, який кричить від жаху. Праворуч, тримаючись за руки, біжать ще двоє дітей. У центрі знімка — оголена дівчинка. Позаду дітей неквапливо йдуть солдати. Одразу після зйомки Ут відвіз дітей до лікарні.

Читайте також: Як фотографія вчить нас байдужості

Пізніше виявилося, що дівчинці на фото 9 років, її звали Фан Тхі Кім Фук. Під час бомбардування вона переховувалася разом зі своєю сім’єю та іншими мешканцями села. Дівчинка зірвала з себе одяг, коли він загорівся після авіаудару. Їй вдалося пережити війну і виїхати до Канади у 90-х, де вона досі проживає з сім’єю.

Спочатку фотографія Ута була відхилена Associated Press через оголеність дівчинки, оскільки це вважали порушенням пристойності. Але згодом головний фоторедактор AP у В’єтнамі Горст Фаас скасував це рішення, і знімок оприлюднили впливові газети і журнали по всьому світу.

Остаточно в історію журналістики зображення увійшло у 1973 році, коли Нік Ут отримав за нього Пулітцерівську премію і виграв конкурс World Press Photo. Ут також відомий світлинами з судових засідань. Він сфотографував Майкла Джексона, який танцював на даху лімузина після того, як його визнали невинним у справі про розбещення малолітніх, та Періс Гілтон, що плаче після засідання, де була доведена її провина у порушенні правил дорожнього руху.

У 2015-му Нік Ут повернувся на місце зйомки у В’єтнамі, щоб зафіксувати, як усе змінилося з того дня. Через два роки він оголосив про завершення кар’єри професійного фотографа. Зараз 71-річний Ут публікує знімки в інстаграмі.


Фото: Нік Ут / Associated Press / East News

Нове та Найкраще

6 204

659

583
940
Більше матеріалів