Художник Андрій Достлєв створив серію, присвячену невідомим українським культурним діячам та діячкам

Український художник Андрій Достлєв розпочав серію під назвою «Жовті портрети (Галерея невідомих українських культурних діячок та діячів)», для якої замалював портрети невідомих.

Читайте також: Зализуючи рани: Як зменшити травму війни

У квітні журналіст Шон Вокер опублікував світлини з села Новий Биків Чернігівської області. Перед відступом звідти російські солдати покрили жовтою фарбою з балончика портрети українських письменників. Він зауважує, що це символічна дія, яка ідеально вписується в модель багатовікових спроб Росії знищити українську культуру. «У цій серії робіт я свідомо привласнюю їхній агресивний жест, щоб створити галерею портретів невідомих жінок і чоловіків, які могли б стати нашими видатними культурними діячами та діячками, але натомість стали жертвами імперіалістичного насильства», — каже Достлєв. Два зображення з «Жовтих портретів» уже представлені на виставці «Нічийна земля» в польській Торуні: експозиція присвячена міграції. Побачити їх можна до 28 серпня. Робота над серією ще триває — невдовзі з’являться нові портрети.

Андрій Достлєв — художник і дослідник, який живе в Польщі. Виставлявся в Україні, Польщі, Чехії, Австрії, Італії, Норвегії, Туреччині. У 2018 році разом із Лією Достлєвою випустив книгу «Мені досі соромно викидати їжу. Бабуся розповідала мені про Голодомор». До неї увійшли зображення відбитків викинутих продуктів. А у 2021-му вони завершили проєкт, який тривав п’ять років: увесь цей час художники облизували соляну лампу у формі танка, куплену в Бахмуті Донецької області.

Нове та Найкраще

6 044

596

550
886
Більше матеріалів