Хакери виставили на продаж дані 1 мільярда громадян Китаю

Анонімні кіберзлочинці виставили на продаж в інтернеті нібито вкрадену базу даних поліції Шанхаю з інформацією про мільярд мешканців Китаю. Це один із найбільших витоків даних в історії країни, пише Bloomberg.

Минулого тижня анонімний користувач під ніком ChinaDan опублікував на хакерському форумі Breach Forums пропозицію продати понад 23 терабайти даних за 10 біткойнів (приблизно $200 тисяч). Дані містять імена, адреси, інформацію про місце народження, а також ідентифікаційні картки, номери телефонів і деталі кримінальних справ.

Масштаб витоку викликав резонанс серед фахівців із кібербезпеки. Засновник і CEO криптовалютної біржі Binance Чжао Чанпен заявив, що його компанія виявила витік мільярда записів про жителів «однієї азійської країни», після чого посилила процедуру перевірки.

Влада Шанхаю публічно не відреагувала на ймовірний злом. Китайське законодавство передбачає тюремне ув’язнення за розкриття особистої інформації. Минулими вихідними інцидент активно обговорювали у китайських соціальних мережах Weibo та WeChat, але згодом хештег «витік даних у Шанхаї» був заблокований на Weibo.

В останні роки у Китаї трапилася низка витоків даних. У 2016-му у твіттері була опублікована конфіденційна інформація про впливових китайських осіб, у тому числі про засновника Alibaba Джека Ма.

У травні 2022-го міжнародний консорціум журналістів-розслідувачів завдяки масштабному витоку даних отримав тисячі документів, які доводять тюремний характер так званих таборів перевиховання у Сіньцзян-Уйгурському автономному районі Китая. Матеріали об’єднали у проєкт «Файли поліції Сіньцзяна».


Фото: Depositphotos

Нове та Найкраще

6 164

647

576
921
Більше матеріалів