Окупанту, який сфотографував себе в обікраденій квартирі в Ірпені, повідомили про підозру

Російському військовослужбовцю, який пограбував квартиру в окупованому місті Ірпінь на Київщині та сфотографував себе на місці злочину, оголошено про підозру у порушенні законів і звичаїв війни. Зараз триває досудове розслідування, повідомили в Офісі генерального прокурора України.

За даними слідства, російський солдат разом зі спільниками проникли до однієї з квартир в окупованому Ірпені. Там вони протиправно заволоділи майном власників — золотими прикрасами, технікою та іншими цінностями з метою особистої наживи. Перебуваючи у квартирі, окупант самостійно зробив знімок на фотоапарат господарів, залишивши речовий доказ на місці злочину.

Згодом спеціалісти з Мінцифри ідентифікували особу окупанта за залишеною ним фотографією завдяки допомозі штучного інтелекту. Грабіжником виявився 26-річний Нікіта Третьяков із Ростова-на-Дону.

Обікрадена квартира знаходиться у житловому комплексі «Грін Ярд», де російські солдати жили три тижні. Помешкання належить жительці Ірпеня Валерії Кім, історія якої набула розголосу наприкінці весни. Жінка розповіла, що 14 травня знайшла під килимом фотографію, на якій був зображений російський солдат.

Камера виявилася пошкодженою, тому власниця вирішила не чіпати її з міркувань безпеки. У помешканні Валерії провели слідчі дії, і правоохоронці забрали камеру як речовий доказ у рамках кримінального провадження. Після цього компанія Fujifilm Ukraine за допомогою Bird in Flight розшукала жінку та подарувала їй нову фотокамеру Instax Mini й картриджі до неї.

Нове та Найкраще

6 204

659

583
940
Більше матеріалів