У столиці Албанії почали зводити будівлю у вигляді бюста національного героя Скандербега

На головній площі Тирани почалося зведення 85-метрової будівлі у вигляді бюста албанського князя Георгія Кастріоті, відомого як Скандербег.

На перших поверхах будівлі розташуються магазини й офіси, а верхні 20 поверхів займатимуть житлові апартаменти. Форма споруди, в якій прочитуються вуха, ніс і борода Скандербега, утворюється за допомогою балконів — вони оточують кожний поверх. Білий колір та напівпрозоре скло балконних огорож зроблять будівлю схожою на мармурову скульптуру.

Автори проєкту — відома нідерландська студія MVRDV. Один із її засновників архітектор Віні Маас вважає, що сучасні міста занадто схожі одне на одного, тож нові споруди мають додавати їм впізнаваності. У Тирані є ще одна скульптурна будівля, створена MVRDV, — на її фасаді розміщена об’ємна мапа Албанії. Цю ж тему продовжують проєкти студії в Німеччині, де чотири будівлі складаються у слово home («дім»), а також у Нідерландах: там три башти зроблені у вигляді цифр поштового коду району — 013.

Маас розуміє, що такі об’єкти неоднозначні, але вони викликають жваве обговорення. На думку директора з розвитку студії Яна Кнікера, подібний проєкт доречний саме в Тирані, де вже експериментують із забудовою. У 2000 році там за ініціативою тодішнього мера Еді Рама соціалістичні будівлі розфарбували в яскраві кольори.

Скандербег жив у XV сторіччі — албанці вважають його національним героєм через те, що він очолив боротьбу за незалежність країни.

Step 01_Use of maximum envelope_MVRDV
Step 02_Include mix-use program_MVRDV
Step 03_Make outdoor panoramic shaded terraces_MVRDV
Step 04_Sculpting with historical icon_MVRDV
Step 05_Make a large variety of dwelling types_MVRDV
Step 06_Twist towards Skenderbej Square_MVRDV
Step 07_ Create an illusion of a dreamy past_MVRDV


Усі зображення: MVRDV

Нове та Найкраще

6 202

659

583
940
Більше матеріалів