Вісім українських проєктів потрапили до лонг-листа премії Dezeen Awards 2022

Журі дизайнерської премії Dezeen Awards 2022 оголосило лонг-лист — список із майже дев’ятисот проєктів у 47 номінаціях. До нього увійшли одразу вісім українських проєктів, по чотири у категоріях «Дизайн» та «Інтер’єр».

До номінації «Архітектурне освітлення» включили два проєкти української компанії Expolight. Перший — система освітлення синагоги у Меморіальному центрі Голокосту «Бабин Яр».

Фото: Іван Авдієнко

Другий — освітлення штучного струмка на вулиці Південній у Дніпрі. Струмок позначає річку, що тече в колекторі під вулицею.

Фото: Expolight

У номінації «Дизайн меблів» відзначили проєкт Gate Shelves майстерні Svitanok. Це система модульних полиць з ясена, створена дизайнером та архітектором Артемом Захарченком-Галицьким.

Фото: Артем Захарченко-Галицький

У номінації «Дизайн одягу» журі виокремило проєкт Uni 6-Way Transforming Piece українського бренду Dzhus. Це багатоцільове вбрання, куди входять дві пари штанів, які трансформуються у два асиметричних худі, комплект худі та спортивних штанів, у мінісукню з відкритими плечима або лонгслів із капюшоном.

Фото: Dzhus

Два проєкти дизайн-студії YOD обрали в номінації «Інтер’єр ресторану та бару». Це кафе Dot Coffee Station 1 у Києві й ресторан Terra у комплексі відпочинку Emily Resort у місті Винники під Львовом.

Dot Coffee Station 1 / Фото: Андрій Безуглов
Dot Coffee Station 1 / Фото: Андрій Безуглов
Terra / Фото: Євгеній Авраменко
Terra / Фото: Євгеній Авраменко

До номінації «Маленький інтер’єр» також включили два проєкти з України. Перший — «Супрематична квартира» майстерні Svitanok. Світлі стіни, стеля та підлога утворюють єдиний фон для геометричних елементів, а скляні конструкції відділяють робочий простір від зони відпочинку.

Фото: Марта Терех

Другий проєкт у цій номінації — сучасна квартира в київському будинку XIX століття, розроблена бюро Анастасії Мірзоян. Журі відзначило, що у дизайні чисті лінії та контрастні фактури поєднані зі сміливими рішеннями у кольорі й композиції.

Фото: Євгеній Авраменко

До журі Dezeen Awards увійшли понад 90 експертів, у тому числі куратор мистецтва Ганс Ульріх Обріст, архітектори Су Фудзімото, Стефано Боері, Слава Балбек і дизайнер Сергій Махно.

Загалом премія включає 47 номінацій, у кожній з яких оберуть свого переможця; також буде три головні переможці у загальних категоріях «Архітектура», «Інтер’єр» і «Дизайн». Лонг-листи у категоріях «Студія», «Екологічний розвиток» та «Медіа» оголосять пізніше. Імена переможців стануть відомі у листопаді.

Нове та Найкраще

6 200

652

582
936
Більше матеріалів