Помер Дмитро Врубель, автор графіті «Братський поцілунок» на Берлінській стіні

У Берліні 14 серпня помер російський художник Дмитро Врубель, автор графіті «Господи, допоможи мені вижити серед цієї смертної любові», відомого також як «Братський поцілунок». Причиною смерті стали ускладнення від коронавірусу, пише Deutsche Welle.

Наприкінці червня 2022-го Врубель захворів на COVID-19. Хвороба протікала важко, тому чоловіка ввели у стан штучної коми. На початку серпня йому провели операцію на серці. Художник помер у віці 62 років.

Дмитро Врубель народився 1960 року в Москві. Свою першу картину написав у п’ятнадцять. У 1990-му створив графіті на фрагменті Берлінської стіни, що зображує поцілунок радянського генсека Леоніда Брежнєва та керівника Німецької Демократичної Республіки Еріха Гонекера. Сюжет був узятий зі світлини французького фотографа Режи Боссю, зробленої під час урочистостей з нагоди 30-річчя заснування НДР.

У 2009-му через реконструкцію стіни графіті було видалено, проте Врубель погодився відреставрувати роботу. Вона є одним із символів Берліна, її часто зображують на сувенірах. У 2010 році художник остаточно виїхав з Росії й оселився в Німеччині. В останні роки Врубель розробляв виставки із використанням технологій віртуальної реальності.


Фото: Wikimedia Commons

Нове та Найкраще

6 164

647

576
920
Більше матеріалів