Художник 50 років створював лендарт-скульптуру в пустелі. Тепер її відкриють для всіх

У пустелі штату Невада 2 вересня відкриють гігантську лендарт-скульптуру «Місто» (City) американського художника Майкла Гейзера. Він почав будувати її у 1972 році, пише The New York Times.

«Місто» простягається на 2,4 кілометра завдовжки та 800 метрів завширшки в окрузі Лінкольн, що у трьох годинах їзди на північ від Лас-Вегаса. Комплекс складається з курганів, доріг, гір і западин, схожих на висохлі озера. Ці елементи розкидані в незрозумілому порядку й у різних напрямках. Своїми масштабами проєкт нагадує мезоамериканські мегаполіси та єгипетські релігійні споруди.

Один із двох великих монументів, Complex One, схожий на величезний вівтар. Інший, який має назву «45°, 90°, 180°», являє собою бетонну площу, що підтримує кілька рядів величезних трикутників і прямокутників. «Я тут не для того, щоб розповідати людям, що це все означає. Ви можете це зрозуміти самі», — каже Гейзер. Попри 52 роки роботи над «Містом» його автор досі не вважає проєкт завершеним. Він називає його «демократичним мистецтвом на віки».

Вартість проєкту складає $40 мільйонів. Спочатку художник сам фінансував будівництво, а у 1998-му для цього був створений спеціальний фонд Triple Aught. Він керуватиме територією та зберігатиме її у майбутньому. У перший рік після відкриття побачити «Місто» зможе обмежена кількість відвідувачів, яких пускатимуть за попередньою реєстрацією. Вхід коштуватиме $150.

Майкл Гейзер — 77-річний лендарт-художник, який спеціалізується на масштабних скульптурах. Іншим відомим його проєктом є Double Negative (1969), майже 500-метрова траншея, вирита у штаті Невада.

Нове та Найкраще

6 339

716

623
982
Більше матеріалів