У Ризі почали демонтаж пам’ятника радянським воїнам, поліція розігнала акцію протесту — як це було

У столиці Латвії 23 серпня розпочався демонтаж пам’ятника радянським визволителям у парку Перемоги, що в районі Пардаугава. Наразі демонтовані дві з трьох скульптур, повідомляє видання Delfi.

Підготовчі роботи стартували напередодні. До парку прибули будівельники і спецтехніка. Територію обгородили парканами, там чергували правоохоронці. Через демонтаж монумента на прилеглій території обмежили рух транспорту і пішоходів. У відповідь на плани знести пам’ятник біля нього зібралося близько 50 протестувальників. Акцію розігнала поліція, затримавши сімох людей.

Дискусія про необхідність демонтувати монумент у Пардаугаві розпочалася в Латвії одразу після військового вторгнення Росії до України. У травні в Ризі відбувся багатотисячний хід «За звільнення від радянської спадщини». У червні сейм ухвалив закон «Про заборону експонування об’єктів, що прославляють радянський та нацистський режими, та їх демонтаж на території Латвійської Республіки». Він передбачає знесення відповідних скульптурних композицій до 15 листопада 2022 року.

Спорудження монумента радянським воїнам-визволителям у Ризі тривало у 1979—1985 роках. Після відновлення незалежності Латвії Державна інспекція охорони пам’яток культури встановила, що художня цінність об’єкта не відповідає критеріям монументів, які охороняються державою.

Нове та Найкраще

6 340

716

623
982
Більше матеріалів