Київський тиждень критики присвятив нову програму історії української комедії

Київський тиждень критики оголосив першу з чотирьох програм цьогорічного кінофестивалю. Вона створена спільно з Довженко-Центром і охоплює шість гумористичних стрічок від 1929 до 1994 року. До добірки увійшли як широко відомі фільми, так і відносно нещодавні знахідки, які тривалий час були недоступні для перегляду, повідомили в Arthouse Traffic.

Програма розпочнеться авантюрно-пригодницьким роуд-муві «Шкурник» (1929) Миколи Шпиковського. Картина була заборонена до показів одразу після виходу на екрани й перевідкрита Довженко-Центром у 2011-му. Події розгортаються у Громадянську війну в Україні, а головний герой стрічки — чоловік «поза політикою», який почергово пристає то до червоних, то до білих, то до анархістів.

Також покажуть фільм «Штепсель одружує Тарапуньку» (1957) Юрія Тимошенка і Юхима Березіна. Це напівавтобіографічна історія пригоди двох фронтових друзів, які шукають творче вираження та особисте щастя. Крім того, представлять сатирічну стрічку «За двома зайцями» (1961) Віктора Іванова за мотивами п’єси Михайла Старицького, картини «Пропала грамота» (1972) Бориса Івченка, «Вперед, за скарбами гетьмана» (1993) Вадима Кастеллі та розширену версію фільму «Очікуючи вантаж на рейді Фучжоу біля пагоди» (1994) Михайла Іллєнка.

«Комедія — вкрай важливий жанр для України. […] Так, протягом ХХ сторіччя формувалася традиція української кінокомедії: з тяжінням до сюрреалізму й абсурду, зі знаковими персонажами, темами та спробами не втрачати почуття гумору, незважаючи на всі негаразди і біди, що споконвік переслідували нас», — коментує режисер Станіслав Битюцький з Довженко-Центру, один із кураторів Київського тижня критики.

Програма Київського тижня критики складатиметься з чотирьох секцій: окрім «Історії української комедії» на фестивалі покажуть міжнародну програму з хітами головних світових кінофестивалів, тематичну ретроспективу культової кінокласики та програму «Фокус». У межах події відбудеться нагородження премією «Кіноколо». Подія триватиме з 20 до 26 жовтня у кінотеатрі «Жовтень».


Фото: Кадр із фільму «Пропала грамота», надано організаторами

Нове та Найкраще

6 342

716

625
984
Більше матеріалів