У Франції відкрили фотовиставку Євгена Малолєтки і Мстислава Чернова про Маріуполь

У французькому місті Перпіньян з 27 серпня до 11 вересня проходить фестиваль фотожурналістики Visa pour l’Image. Цього року серед учасників події українські фотографи Євген Малолєтка та Мстислав Чернов, які представляють агенцію Associated Press.

У рамках фестивалю в галереї Caserne Gallieni відкрили спільну виставку Малолєтки і Чернова «Маріуполь, Україна». На ній представлені світлини з оточеного росіянами міста, які фотографи зробили у перші два тижні вторгнення. «На жаль, показані тут знімки не є легкими та приємними. Вони брудні й криваві, їх не хочеться бачити, але саме так виглядає реальність війни. Я би волів не робити цих фото, але це сталося у моїй країні», — сказав Євген на відкритті експозиції. Його світлина з Маріуполя прикрасила офіційний постер фестивалю.

Малолєтка також став одним із номінантів на фестивальну премію Visa d’or News Award за найкращий новинний репортаж. Його суперниками є австралійський фотограф українського походження Данило Берегуляк із серією «Тут жили люди» про війну в Україні та американський фоторепортер Маркус Ям із серією «Падіння Афганістану». Переможець отримає 8 тисяч євро.

Читайте також: «Я ніколи раніше не відчував, що порушити мовчання настільки важливо»: Фотограф Мстислав Чернов — про те, як працювати в Маріуполі під обстрілами

Міжнародний фестиваль фотожурналістики Visa pour l’Image заснований у 1989-му. Він проходить щороку у Перпіньяні з кінця серпня до середини вересня протягом 15 днів. Це найголовніший фестиваль фотожурналістики у Франції.

У травні Малолєтка і Чернов отримали премію Deutsche Welle «За свободу слова», а також стали лауреатами премії імені Георгія Ґонґадзе.

Нове та Найкраще

6 224

670

588
946
Більше матеріалів