Фотографка Яна Кононова перемогла в японському конкурсі Hariban Award із серією про війну

Міжнародний фотоконкурс Hariban Award 2022 оголосив переможців. Однією з них стала українська фотографка Яна Кононова з серією Radiations of War. Її відзначили у номінації Benrido Award. Цю нагороду присуджує Такумі Сузукі — гендиректор студії Benrido, яка є ініціатором премії. Роботи переможців друкуються традиційним японським методом колотипії.

«Досі не можу повірити… Найбажаніша премія для мене в галузі фотографії. Ніколи не думала, що це стане можливим, але ще менше, що це буде робота про війну», — прокоментувала фотографка.

З кінця березня 2022 року Яна працює над мистецьким дослідженням війни, розв’язаної РФ проти України. Вона знімає на свій середньоформатний фотоапарат та чорно-білу плівку воєнні злочини, зруйновану інфраструктуру й роботу різних служб із тілами загиблих воїнів та жертв серед мирного населення.

«Випромінювання війни»

альтернативний процес друку, винайдений у 1855 році французьким інженером Альфонсом Пуатевеном

1_Radiations of War#32-15
Згоріла від ракетного обстрілу колона легкових автівок і вантажівок біля села Лукашівка Чернігівської області
4_Radiations of War#83-18
Вулиця Вокзальна в Бучі, де була знищена колона російської техніки
10_Radiations of War#62-18
Хлопець на зруйнованому мосту в Іванівському районі Київської області
24_Radiations of War#79-91
Братська могила в Бучі на Київщині
6_Radiations of War#61-34
Попереднє дослідження тіл захисників Азовсталі за участю судмедекспертів після першого обміну тілами між Росією та Україною, Київ
21_Radiations of War#87-12
Будинок культури в Ірпені на Київщині
20_Radiations of War#65-78
Ексгумоване тіло вбитої людини, Київська область

«У центрі моєї роботи — нелюдські обличчя війни та антиутопічний образ сучасності. Внутрішній мотив серії — „м’яка“ критика етико-естетичної програми „постголокостного“ часу. У відповідь на Голокост як проблему західної цивілізації вона осмислювала його з погляду культурного розриву, немислимої події, невимовності травми і неможливого свідчення про досвід війни та геноциду й заявляла про неприпустимість повторення цього епізоду історії людства», — каже авторка.

Читайте також: «Чим більше обмежень, тим краще»: Переможниця «Укрсучфото» Яна Кононова

У 2019-му Яна Кононова перемогла у номінації «Відкриття року» національної премії «Укрсучфото» від Bird in Flight.

Студія Benrido була заснована у 1887 році. Вона спеціалізується на унікальній техніці друку, відомій як колотипія. У конкурсі Hariban Award беруть участь чорно-білі знімки від професіоналів і аматорів.


Усі фотографії надані авторкою.

Нове та Найкраще

6 202

659

583
940
Більше матеріалів