Репортаж

Як відбудовують харківський район-привид

Харківський мікрорайон Північна Салтівка до вторгнення був одним із найгустонаселеніших у місті. Через свою близькість до кордону з РФ він сильно постраждав від ворожих обстрілів. Місцевий фотограф Євген Єрещенко, який документує відбудову цього району-привиду, поділився з Bird in Flight враженнями від побаченого.
Євген Єрещенко 25 років

Фотограф-фрилансер. Закінчив Харківський політехнічний інститут. Живе і працює в Харкові.

— Фотографією я займаюся вже четвертий рік, лише нещодавно почав робити це дійсно професійно. Основні мої напрямки — фотожурналістика та вулична фотографія. Документую соціальні теми, війну, аварії, катастрофи. У вільний час знімаю пейзажі. Я фотографую у ч/б, бо це дозволяє зосередитися на композиції та світлі, а не на кольорах.

Цей проєкт почав у грудні 2022 року. Я шукав тему, над якою зможу працювати без журналістської акредитації, бо зрештою процес її отримання затягнувся до березня. Увесь цей час я знімав відбудову Північної Салтівки.

Салтівка — це великий район у Харкові. Тоді як Північна Салтівка — мікрорайон на півночі міста, за ним уже починаються поля. Через руйнування він досі перебуває в дуже поганому стані, це район-привид. Його відбудовують, але це буде дуже складно й довго, до того ж деякі споруди неможливо відновити. В окремих будинках досі проблеми з водою, теплом, газом та електрикою. В інших районах ситуація набагато краща.

Прильотів на Північній Салтівці не було з вересня. Але там просто вже немає нічого живого. Продуктові магазини майже відсутні, а ринки не працюють, бо знищені. Мешканців мало, в основному це літні люди та п’янички, яким іноді роздають гуманітарку біля під’їздів. Жителі району, які повернулися минулої осені, з настанням холодів знову виїхали, аби зимувати у кращих умовах.

У цьому проєкті я фокусуюся на тих, хто відбудовує місто. Мені подобаються люди важких професій: будівельники, інженери, шахтарі тощо. Вони якісь справжні, душевні. Завжди з посмішкою на обличчі. Дехто не дуже поважає їхню працю, тому хотілося б приділити їм більше уваги.

Прильотів на Північній Салтівці не було з вересня, але там просто вже немає нічого живого.

Нове та Найкраще

647

576

602
920

Більше матеріалів