В Ірані почалися протести через загибель дівчини: жінки знімають хіджаби і стрижуть волосся

Мешканка Ірану Махса Аміні померла невдовзі після того, як була затримана поліцією через неналежне носіння хіджаба. Її смерть викликала протести на вулицях іранських міст та у соцмережах, повідомляє видання Iran International.

Минулої п’ятниці, 16 вересня, 22-річна Махса Аміні померла в одній із лікарень Тегерана. У госпіталі розповіли, що пацієнтку доставили туди вже у комі та з численними травмами голови. У поліції відкидають звинувачення у насиллі над дівчиною. Там кажуть, що в неї стався серцевий напад, коли вона разом з іншими затриманими жінками чекала у відділку. Водночас родичі загиблої заявили, що у неї не було проблем із серцем. Іранський президент Ібрагім Райсі наказав розпочати розслідування смерті дівчини.

Після загибелі молодої іранки у країні почалися протести проти свавілля правоохоронців. Зокрема, у неділю в місті Сенендедж на заході Ірану поліція застосувала для розгону демонстрантів сльозогінний газ і водомети, більше десяти людей були заарештовані. У Тегерані десятки студентів вийшли на протест із плакатами «Жінки, життя, свобода», «Я не хочу померти» тощо. Багато мешканок країни на знак солідарності з загиблою демонстративно знімали свій хіджаб під час акцій протесту всупереч офіційному дрес-коду.


Також у соцмережах запустили флешмоб, викладаючи фото і відео з остриженим волоссям і спаленням верхнього одягу. До акції приєдналася відома іранська акторка Анахіта Хемматі.

Відповідно до іранського закону шаріату, запровадженого після Ісламської революції 1979 року, жінки зобов’язані прикривати волосся та носити одяг, що приховує їхню фігуру. Порушницям загрожує публічна догана, штраф або арешт.


Фото: Махса Аміні / Wikimedia Commons

Нове та Найкраще

6 043

594

550
885
Більше матеріалів