Україна повернула з російського полону 215 людей. Серед них — фотограф Дмитро Козацький

У рамках обміну полоненими між Україною та РФ було повернуто 215 українських захисників. Серед них 108 бійців полку «Азов», а також нацгвардійці, прикордонники, поліцейські, моряки, бійці тероборони, працівники СБУ та інших державних служб. Про це повідомили в Офісі президента України. Обмін є найбільшим з 24 лютого.

Серед звільнених — п’ять українських командирів: Денис Прокопенко («Редіс»), Сергій Волинський («Волина»), Святослав Паламар («Калина»), Олег Хоменко і Денис Шлега. Вони перебуватимуть у Туреччині до кінця війни під особистими гарантіями захисту з боку президента країни Реджепа Тайїпа Ердогана.

Крім того, повернулися фотограф і пресофіцер «Азова» Дмитро Козацький («Орест»), парамедикиня батальйону «Госпітальєри» Катерина Поліщук («Пташка»), а також Мар’яна Мамонова, Яна Шумовецька й Анастасія Черненька, які потрапили в полон перебуваючи при надії. Сестра Козацького Дар’я опублікувала фото з ним на свободі.

Читайте також: Репортаж з Азовсталі: Будні українських бійців на знімках полоненого фотографа

Разом з тим були звільнені десять іноземців, які захищали Україну. Серед них п’ять британців, два американці, марокканець, швед і хорват — у полоні їм загрожував тривалий термін ув’язнення та смертна кара. Повний список звільнених доступний тут.

Зі свого боку Україна віддала 55 громадян Росії та політика Віктора Медведчука, підозрюваного у державній зраді. За даними СБУ, з початку повномасштабного вторгнення загалом вдалося повернути з полону 802 українських бранців.

Нове та Найкраще

6 035

590

544
880
Більше матеріалів