Послідовники QAnon пророкують кінець світу на 24 вересня, посилаючись на серію «Сімпсонів»

Прихильники руху QAnon, який поширює теорії змови у США, очікують на апокаліпсис 24 вересня. Ця дата з’явилася через заяву німецького політика та один з епізодів мультсеріалу «Сімпсони», пише Vice.

Інформацію про те, що 24 вересня має статися «щось велике», почали поширювати у німецьких телеграм-каналах руху QAnon раніше цього місяця. Приводом послугував виступ у Бундестазі голови партії «Християнсько-демократичний союз» Фрідріха Мерца: політик обмовився, що всі пам’ятатимуть, де вони були 24 вересня, коли Росія вторглася в Україну. Помилку з датою виправили у парламентському протоколі, але це не зупинило конспірологів. Вони інтерпретували заяву політика як таємний знак.

Ніхто з прихильників руху не конкретизував, що саме має статися 24 вересня. Але згодом деякі користувачі висунули теорію змови, засновану на 9-му епізоді 24-го сезону «Сімпсонів». Серія розповідає про групу людей, які готуються до глобальної катастрофи. Збіг чисел 9/24 з вірогідною датою апокаліпсису конспірологи сприйняли як черговий доказ невідворотності події.

Крім того, в епізоді показано так званий електромагнітний імпульсний пристрій, який, на думку послідовників QAnon, стане початком «Десяти днів темряви» і зрештою призведе до повернення Дональда Трампа в крісло президента США.

Згодом теорію змови поширили основні акаунти QAnon у телеграмі, ютубі та у трампівській соцмережі Truth Social. Там пророкували різні варіанти — від ядерного армагеддону і глобальної фінансової кризи до збройної революції. «Не впевнений, чи трапиться це 24-го числа, але „щось“ наближається… Я це відчуваю», — написав один із учасників форуму Great Awakening, присвяченого QAnon.

Віра в те, що станеться «щось велике», все більше поширюється в колах QAnon в останні місяці. Дослідник теорій змов та правого екстремізму Йозеф Голнбурґер пояснює це зростаючою фрустрацією серед прихильників QAnon, які очікують на повернення Трампа, але цей момент ніяк не настає.

Нове та Найкраще

6 157

644

575
914
Більше матеріалів