Держкіно призначило нового керівника Довженко-Центру

Державна агенція України з питань кіно звільнила гендиректорку Довженко-Центру Олену Гончарук. Її обов’язки тимчасово виконуватиме Юлія Каждан, пізніше проведуть конкурс на цю посаду, повідомили у Держкіно.

Олену Гончарук відсторонили від посади за результатами аудиту. Вона продовжить керувати Музеєм кіно у Довженко-Центрі. В установі пообіцяли прокоментувати ситуацію пізніше. Держкіно пояснює зміну керівництва Довженко-Центру його збитковістю, руйнацією нерухомого майна та нераціональним використанням бюджетних коштів.

«На посаду керівника Довженко-Центру буде проведено конкурсний відбір, а до того часу обов’язки керівника виконуватиме професійний кризовий менеджер, який має усунути недоліки, виявлені під час перевірки, та налагодити фінансово-господарську діяльність центру», — зазначили у Держкіно. Кризовий менеджер участі в конкурсі не братиме, водночас Гончарук зможе це зробити, додали у пресслужбі.

Як зазначає видання LB.ua, попередня діяльність нової тимчасової керівниці Довженко-Центру не пов’язана зі сферою кіно. Натомість Юлія Каждан є директоркою кінологічного центру «Ерсте Хунд», а також керує підприємством у сфері права «Джулія» і юридичною фірмою «Каждан та партнери».

Минулого тижня Довженко-Центр повідомив, що звернувся до суду проти Держкіно з вимогою скасувати указ про «реорганізацію» установи. Раніше центр звинуватив Держкіно у спробі ліквідації національного кіноархіву.

Довженко-Центр є найбільшим кіноархівом України, де зберігається понад 10 тисяч найменувань фільмів, документи з історії вітчизняного кіно і музейні експонати. У структурі установи діють фільмофонд, кіноархів та музей кіно, медіатека, видавництво, книгарня, простір «Сцена 6», лекторій і єдина в Україні кінокопіювальна лабораторія з цілісним плівково-цифровим циклом.

Нове та Найкраще

6 036

590

545
880
Більше матеріалів