У Києві демонтують пам’ятники Ватутіну та Щорсу

У Києві збираються провести демонтаж пам’ятників радянським військовим діячам — Миколі Щорсу й Миколі Ватутіну. Відповідне рішення ухвалила експертна рада з питань подолання наслідків русифікації та тоталітаризму при Міністерстві культури та інформаційної політики (МКІП). Про це повідомив член ради Олесь Доній.

«Ми прийняли рішення — вважати за необхідне демонтувати ці споруди-пам’ятники Щорсу і Ватутіну», — написав Доній. Він додав, що після демонтажу пам’ятники планують передати музеям. Куди саме перенесуть монументи, має визначити КМДА.

Читайте також: Щорсзна-що: Чи може декомунізація бути креативною

У червні МКІП зняло з державного обліку низку пам’ятників діячам радянської доби, серед яких погруддя Олександра Бойченка, бюсти Василя Боженка та Надії Крупської, пам’ятники Михайлу Кирпоносу, Михайлу Фрунзе та Сидору Ковпаку. Проте тоді до цього переліку не включили київські монументи ватажку більшовиків Миколі Щорсу та радянському воєначальнику Миколі Ватутіну.

Пам’ятник Щорсу встановили у Києві 1954-го з нагоди 300-річчя Переяславської ради — на перетині вулиці Симона Петлюри та бульвару Тараса Шевченка. Пам’ятник Ватутіну існує у столиці з 1948 року. Він розташований при вході в Маріїнський парк з боку вулиці Грушевського, неподалік Верховної Ради.


Фото: пам’ятник Щорсу / Wikimedia Commons

Нове та Найкраще

6 320

712

619
975
Більше матеріалів