У Київраді відхилили петицію про відновлення будинку на Жилянській, куди влучив російський дрон

Комісія Київради з питань архітектури та містобудування відхилила петицію про відбудову житлового об’єкту на вулиці Жилянській, куди 17 жовтня влучив російський дрон-камікадзе. Таке рішення прийняли на засіданні комісії 16 листопада, повідомив автор петиції, дослідник історії Києва Семен Широчин.

На засіданні Широчин наголосив на архітектурній та історичній цінності споруди. «Розповідав, як важливо відбудувати будинок, що він цінний, що нам запропонували допомогу поляки, що мешканці хочуть відновлення, що тисячі киян хочуть відновлення і що цей будинок має бути відновлений як символ нашої стійкості», — зазначив він.

Після цього, за словами дослідника, заступник голови КМДА В’ячеслав Непоп показав висновок експертизи про те, що «50% будинку зруйновано й відновити його не можна». Зрештою члени комісії одноголосно відхилили петицію.

Читайте також: Як у повоєнному Києві відбудували все швидко й дешево. Окрім Хрещатика

Будинок на вулиці Жилянській постраждав під час російської атаки дронами на Київ вранці 17 жовтня. Тоді половина споруди була зруйнована, загинули троє людей. Невдовзі мер Києва Віталій Кличко повідомив, що будівлю планують знести, оскільки вона не підлягає відновленню. Після цього на сайті КМДА зареєстрували петицію з вимогою відновити об’єкт. Згодом вона набрала необхідну кількість підписів.

Пошкоджена чотирьохповерхівка є частиною київської історичної забудови. Споруда була зведена 120 років тому у стилі історизму з елементами неоренесансу. Вона поєднує елементи типового зразка київського цегляного стилю та дрібні ліплені неоготичні деталі. На межі XIX—XX століть її звів купець Йосип Лев, який володів фабрикою гнутих меблів і металевих виробів на цій же вулиці.

Нове та Найкраще

6 044

596

550
886
Більше матеріалів