Названі переможці премії Dezeen Awards 2022

Журі дизайнерської премії Dezeen Awards 2022 оголосило переможців. Протягом цього тижня були названі найкращі проєкти в категоріях «Архітектура», «Дизайн», «Інтер’єри», «Сталий розвиток» та «Медіа». Переможці перших трьох категорій змагатимуться за звання проєкту року — вони стануть відомі на вечірці Dezeen Awards у Лондоні 29 листопада.

У категорії «Архітектура» визначили одинадцять переможців. Серед обраних проєктів — громадський парк на воді у Нью-Йорку (спільний проєкт Heatherwick Studio, Arup і MNLA), перетворення занедбаного сараю на художню майстерню в Ісландії (Studio Bua), клубний будинок у формі пончика в Мексиці (Sordo Madaleno Arquitectos) і громадський центр із вигнутим дахом у горах Китаю (Archi-Union).

Читайте також: Хвилясті дахи й товсті ручки: Тренди світової архітектури та дизайну

Також одинадцять переможців у категорії «Інтер’єри». Вони представляють дев’ять країн. Серед обраних проєктів — букіністичний магазин у стилі супермаркету в Китаї (Offhand Practice), школа дизайну з мобільними меблями на півдні Франції (Emilieu Studio), магазин окулярів Monc у Лондоні (Nina + Co) та громадський хаб зі скляним фасадом у рибальському селі на Тайвані (Atelier Boter).

У числі одинадцяти переможців у категорії «Дизайн» — інвалідний візок з магнію та вуглецевого волокна (Quantum Studio), вібратор для допомоги при еректильній дисфункції (MysteryVibe), дерев’яне крісло для людей похилого віку (Sarah Hossli), плетена поліетиленова скульптура у Флориді (Janet Echelman) та світлодіодна інсталяція на дев’яти мостах у Лондоні (Lifschutz Davidson Sandilands).

У категорії «Сталий розвиток» перемогли школа з вигнутими стінами в Уганді (Localworks), інтер’єр ресторану в Бангалорі, створений із міських відходів (Multitude Sins), та цегла з будівельного сміття (Kenoteq).

До журі Dezeen Awards увійшли понад 90 експертів, у тому числі куратор мистецтва Ганс Ульріх Обріст, архітектори Су Фудзімото, Стефано Боері, Слава Балбек і дизайнер Сергій Махно. Дванадцять українських проєктів були представлені у довгому списку премії. Лише один потрапив до шорт-листа, у номінації «Інтер’єр ресторану та бару», — це ресторан Terra під Львовом (YOD Design).

Уперше Dezeen Awards відбулася у 2018 році. Переможці премії отримують статуетку та публікацію на сайті Dezeen, можуть рекламувати себе як володарі Dezeen Awards. Докладніше про премію можна почитати у нашій статті про тренди світової архітектури та дизайну.

Нове та Найкраще

6 180

650

580
926
Більше матеріалів