Фотографи Мстислав Чернов і Євген Малолєтка отримали премію «Репортерів без кордонів»

Українські фотокореспонденти Мстислав Чернов та Євген Малолєтка, які висвітлювали для Associated Press події в оточеному росіянами Маріуполі, отримали премію «За свободу преси» від організації «Репортери без кордонів». Церемонія вручення відбулася 12 грудня у Парижі.

Чернов і Малолєтка були єдиними репортерами міжнародних медіа, які фіксували наслідки бойових дій та обстрілів Маріуполя російськими військами протягом двадцяти днів на початку вторгнення. Їх нагородили в номінації «За вплив». «Вони працювали у надзвичайно важких умовах, їх розшукувала російська армія через вплив цих фотографій, але їм допомагало населення, яке усвідомлювало важливість їхньої роботи», — зазначають організатори.

Нагороду отримав Мстислав Чернов. «Важко переключитися від фронтової небезпеки до паризького спокою. Україна лишається в наших серцях, де б ми не були. Неможливо говорити про Маріуполь без емоцій. То був справді цілковитий хаос», — сказав він на церемонії.

Читайте також: «Я ніколи раніше не відчував, що порушити мовчання настільки важливо»: Фотограф Мстислав Чернов — про те, як працювати в Маріуполі під обстрілами

Премією «За свободу преси» протягом останніх трьох десятиліть вшановують журналістів і ЗМІ, які зробили винятковий внесок у захист свободи преси в усьому світі. Цього року за премію боролися 15 номінантів з різних країн. Нагороду «За мужність» отримала іранська журналістка Наргес Мохаммаді, «За незалежність» — марокканський журналіст Омар Раді.

У жовтні Чернов і Малолєтка удостоїлися премії для воєнних кореспондентів Bayeux Calvados-Normandy Award за репортажі з Маріуполя.

Нове та Найкраще

6 200

652

582
934
Більше матеріалів