Вийшло розслідування про те, як російські тіктокери поширюють кремлівську пропаганду за гроші

Популярні російські тіктокери готові зняти будь-який прокремлівський контент у середньому за 100 євро. Це з’ясували журналісти видання The Insider, що представилися відеоблогерам як «замовники з Кремля».

Співробітники видання запропонували низці російських тіктокерів за кілька тисяч рублів зняти та опублікувати ролики на тему війни в Україні зі свідомо абсурдними тезами. Наприклад, вони мали пояснити своїй аудиторії, що у відступі російської армії з-під Києва винні не генерали, а провладні блогери. Також тіктокери повинні були переконати підписників, що прийом президентом РФ Владіміром Путіним ванн із крові оленів — це нормально, адже «відомо, що Сталін і Ленін купалися в крові».

Ще одним завданням було викласти відео з «сенсаційною» ідеєю про те, що президент України Володимир Зеленський «насправді єврей», а його справжнє прізвище — Байрактар. Такий ролик погодилися зробити кілька тіктокерів. Лише один відмовився, пояснивши це тим, що не знає, як подати тему.

Після початку російського вторгнення в Україну TikTok заборонив користувачам із РФ викладати ролики та вести прямі ефіри, пославшись на місцевий «закон про фейки». Щоб обійти заборону, російські тіктокери почали застосовувати VPN. Через алгоритми соцмережі нові відео могли бачити лише ті, хто також користувався цією функцією. За даними дослідників соціальних мереж, після бану переважна більшість контенту про війну стала пропагандистською. Так триває досі: стрічки користувачів із РФ побудовані на старих відео, завантажених в лютому-березні або ще раніше.

Нове та Найкраще

6 200

655

583
937
Більше матеріалів