Суд у Харкові зобов’язав знести десятиповерхівку елітного ЖК через незаконну забудову

Господарський суд Харківської області зобов’язав підприємство повернути земельну ділянку, на якій незаконно зводять один із будинків елітного житлового комплексу IT-Park Manufactura. Про це повідомили у Харківській обласній прокуратурі.

Йдеться про земельну ділянку вартістю майже 7 мільйонів гривень на вулиці Юлія Чигирина. Там зводять житловий комплекс із трьох десятиповерхових будинків для розміщення офісних та торговельних приміщень, а також 615 квартир і паркінгу. «Вказана ділянка, на якій ТОВ здійснює будівництво одного з 10-поверхових будинків, належить до земель комунальної власності громади міста Харкова в особі Харківської міської ради», — зазначають у прокуратурі.

Читайте також: 20 найгірших сучасних будівель Харкова

Така ситуація не лише обмежує права власності Харківської міськради щодо користування та розпорядження ділянкою, а й призводить до нераціональної забудови населених пунктів, додають у відомстві.

Суд задовольнив позов окружної прокуратури про повернення земельної ділянки у тому стані, «який існував до початку дій щодо самовільного захоплення». Це рішення включає також знесення будь-якого самочинно збудованого нерухомого майна.

Перший IT-парк Харкова почали зводити п’ять років тому на місці борошномельної фабрики, що існувала з 1886 року. Замовником є ТОВ «Ріелті Бізнес», забудовником — компанія «Буд Сіті Девелопмент». Тут планують створити коворкінг, офіси, готель, конференц-зали, квартири, кафе й магазини. Млин уже перетворили на офісну будівлю, а навколо неї почали зводити багатоповерхові корпуси. Три з них здали в експлуатацію, а 16-поверховий корпус мають намір завершити у 2023 році. Для роботи над наступними чергами Manufactura забудовник запросив відомого іспанського архітектора Мануеля Нуньєса-Яновського.

Нове та Найкраще

6 232

673

592
946
Більше матеріалів