Вчені перевели вперед Годинник Судного дня через війну в Україні

Стрілки на Годиннику Судного дня, що демонструє символічний час до глобальної катастрофи, перевели на десять секунд уперед. Зараз він показує 23:58:30 — настільки близько до апокаліпсису світ не був ще ніколи. Про це повідомив американський журнал «Бюлетень вчених-атомників» (Bulletin of the Atomic Scientists), що висвітлює питання міжнародної безпеки.

Годинник встановили на 90 секунд до півночі головним чином через вторгнення Росії в Україну і підвищений ризик ядерної ескалації. Серед інших причин — зміна клімату й порушення глобальних норм та інститутів, пов’язаних з технологічними і біологічними загрозами.

символ ядерної катастрофи

«Ми живемо в час безпрецедентної небезпеки, і Годинник Судного дня відображає цю реальність, — заявила президентка „Бюлетеня вчених-атомників“ Рейчел Бронсон. — Уряд США, його союзники по НАТО та Україна мають безліч каналів для діалогу. Ми закликаємо лідерів досліджувати їх усі, щоб, наскільки можливо, повернути стрілки назад».

Годинник Судного дня заснували 1947 року автори журналу «Бюлетень вчених-атомників», серед яких був Альберт Ейнштейн. Тоді вчені давали людству умовних 7 хвилин існування. Рішення про пересування стрілок щорічно ухвалює рада директорів видання за участі експертів і нобелівських лауреатів. Загалом Годинник Судного дня переводили 25 разів. За останні десять років стрілки пересували шість разів і лише вперед.

Нове та Найкраще

6 200

652

582
936
Більше матеріалів