У Канаді декриміналізували важкі наркотики на три роки

Влада канадської провінції Британська Колумбія розпочала перший у країні експеримент із декриміналізації важких наркотиків у невеликих кількостях. Ініціатива розрахована на три роки, пише BBC.

Перед запуском проєкту чиновники оголосили правила експерименту, які затверджені у винятку до федерального закону про контрольовані наркотики та речовини. Програма діятиме з 31 січня 2023-го до 31 січня 2026 року, якщо її не скасує федеральний уряд.

Дорослі можуть мати при собі до 2,5 грама наркотиків, серед яких кокаїн, героїн, метамфетамін, фентаніл і морфін. Хоча ці речовини залишаться незаконними, повнолітніх громадян, у яких знайдуть менше вказаної кількості, не будуть заарештовувати, їм не висуватимуть звинувачень, а наркотики не конфісковуватимуть. Натомість таким жителям провінції нададуть інформацію про доступні медичні й соціальні послуги.

«Декриміналізація людей, які вживають наркотики, руйнує страх і сором, пов’язані з вживанням психоактивних речовин, — сказала Дженніфер Вайтсайд, міністерка психічного здоров’я та залежностей Британської Колумбії. — Це гарантує, що вони почуватимуться безпечніше, звертаючись по допомогу, яка врятує життя».

У 2016 році Британська Колумбія оголосила про надзвичайну ситуацію в галузі охорони здоров’я. Відтоді близько 10 тисяч мешканців провінції померли від передозування наркотиків. У 2018-му Канада легалізувала рекреаційний канабіс для дорослих. Але наркотики, дозволені зараз у невеликих кількостях, залишаться забороненими: їх не можна продавати в магазинах або перевозити через кордон.

Нове та Найкраще

6 161

644

575
917
Більше матеріалів