В Ірані пару засудили до 10 років в’язниці за танець на вулиці

Суд в Ірані засудив молоду пару до десяти років та шести місяців тюремного ув’язнення через їхнє відео з танцем у громадському місці. Про це пише видання Al Arabiya News.

Йдеться про Астіяж Хагігі та її нареченого Аміра Ахмаді, їм обом по 20 років. Минулого року пара опублікувала в соцмережах відео з танцем на фоні башти Азаді в Тегерані. Ролик став вірусним. У листопаді молодих людей заарештували та звинуватили у «поширенні пороку», «змові з метою підриву національної безпеки» й участі в антирежимній пропаганді. Дівчина на відео без хіджаба, що заборонено в Ірані.

Вердикт виносив Ісламський революційний суд. Під час судового розгляду парі було відмовлено в юридичному представництві. Крім тюремного ув’язнення молодим людям заборонили протягом двох років користуватися інтернетом і виїжджати з країни. Влада Ірану не коментувала цю справу.

З вересня 2022 року в Ірані тривають масштабні антиурядові протести. Їх спричинила смерть 22-річної Махси Аміні. Дівчина померла невдовзі після затримання поліцією моралі через неналежне носіння хіджаба. За даними іранських правозахисників, з початку заворушень було вбито щонайменше 516 протестувальників, ще понад 19 тисяч людей заарештували.

Нове та Найкраще

6 164

647

576
921
Більше матеріалів