Проти ексочільниці Довженко-Центру відкрили кримінальну справу

Прокуратура Києва відкрила кримінальне провадження проти колишньої гендиректорки Довженко-Центру Олени Гончарук. Про це повідомило видання «РБК-Україна» з посиланням на відповідний документ.

Потерпілим у документі вказано Держагентство України з питань кіно. Підставою для відкриття справи стали «матеріали та акти перевірок діяльності центру, якими встановлено порушення законодавства в частині публічних закупівель, розпоряджання державними коштами та управління державним майном». На сайті прокуратури повідомлень про відкриття справи наразі немає.

Олена Гончарук, яка є однією з учасниць конкурсу на посаду очільниці Довженко-Центру, назвала новину про відкриття справи проти себе «брудною бомбою». «Зміст і етичність публікації не коментую, бо видання вже саме провело „слідство“ і в усьому „розібралося“. Над „звинуваченнями“ працюватимуть юристи. Реакція буде», — зазначила вона.

У Довженко-Центрі також повідомили, що до Головного управління Національної поліції надійшла заява від Держкіно зі звинуваченнями на адресу Гончарук. Такі дії в установі вважають спробою дискредитувати одну з кандидаток.

На 3 лютого було заплановане засідання конкурсної комісії, на якому збиралися обрати нового гендиректора Довженко-Центру. Воно мало розпочатися о 12:59 в адмінбудівлі Держкіно, проте його відклали через повідомлення про замінування. У Держкіно наголосили, що «засідання відбудеться, хоч і з затримкою», та пообіцяли пізніше опублікувати відео події на своєму сайті. Крім того, у відомстві прокоментували відкриття справи проти Гончарук: «Це процес досудового розслідування, який жодним чином не впливає на процедуру відбору на посаду керівника Довженко-Центру».

У серпні 2022 року Держкіно видало наказ про реорганізацію Довженко-Центру, а в листопаді звільнило його гендиректорку Олену Гончарук. Замість неї спочатку призначили Юлію Каждан, а згодом кінокритика Андрія Алферова. Тоді ж міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко повідомив, що реорганізацію Довженко-Центру вирішили зупинити.

Довженко-Центр є найбільшим кіноархівом України, де зберігається понад 10 тисяч стрічок, документи з історії вітчизняного кіно і музейні експонати. У структурі установи діють фільмофонд, кіноархів та музей кіно, медіатека, видавництво, книгарня, простір «Сцена 6», лекторій і єдина в Україні кінокопіювальна лабораторія з цілісним плівково-цифровим циклом.

Нове та Найкраще

8 153

790

740
1 223
Більше матеріалів