Реорганізацію Довженко-Центру вирішили зупинити

Реорганізація підприємства «Національний центр Олександра Довженка» буде зупинена. Про це повідомив міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко за результатами наради з керівництвом Держкіно, Довженко-Центру, представниками Офісу президента й депутатами щодо врегулювання ситуації навколо установи.

На нараді узгодили план дій, який включає: зупинку реорганізації Довженко-Центру «в такий спосіб, який відбувається зараз»; проведення прозорого конкурсу на посаду директора центру; проведення повноцінного аудиту інституції; надання центру статусу національного; вирішення питання реорганізації держпідприємства в державну організацію, що дозволить йому працювати як музей та архів; експертну оцінку музейних цінностей установи.

«Деталі за цими рішеннями чекаємо найближчим часом від Держкіно», — зазначив Ткаченко.

У серпні Держкіно видало наказ про реорганізацію Довженко-Центру, який знаходиться в його підпорядкуванні з липня. Тоді центр звинуватив керівний орган у спробі ліквідації національного кіноархіву. Восени Держкіно призначило нового керівника Довженко-Центру, що викликало протест з боку установи.

Довженко-Центр є найбільшим кіноархівом України, де зберігається понад 10 тисяч найменувань фільмів, документи з історії вітчизняного кіно і музейні експонати. У структурі установи діють фільмофонд, кіноархів та музей кіно, медіатека, видавництво, книгарня, простір «Сцена 6», лекторій і єдина в Україні кінокопіювальна лабораторія з цілісним плівково-цифровим циклом.

Нове та Найкраще

6 200

652

582
934
Більше матеріалів