Внаслідок землетрусу у Туреччині й Сирії зруйновано дві архітектурні пам’ятки

Внаслідок потужного землетрусу, який вночі 6 лютого сколихнув Туреччину й Сирію, були серйозно пошкоджені щонайменше дві архітектурні пам’ятки в регіоні. Про це повідомляє видання Daily Sabah та Управління старожитностей і музеїв Сирії.

У турецькому місті Газіантеп землетрус пошкодив однойменний замок. Кілька бастіонів фортеці обвалилися, а уламки були розкидані на дорозі. Також зруйновано підпірну стіну поруч із будівлею. Замок Газіантеп почали зводити за часів Хетського царства як оглядовий пункт на вершині пагорба. Споруду завершили за Римської імперії — у II—III століттях нашої ери. Замок реконструювали востаннє у 2000 році, він працював як військовий музей.

Gaziantep_castle_depositphotos
Замок Газіантеп до землетрусу. Фото: Depositphotos
Gaziantep_Castle
Замок Газіантеп після землетрусу. Фото: Mehmet Akif Parlak / Anadolu Agency

У Сирії була пошкоджена середньовічна цитадель Алеппо, внесена до списку об’єктів Світової спадщини ЮНЕСКО. Сирійська влада наразі оцінює масштаби руйнувань. У 2010-х роках під час боїв за Алеппо цитадель зазнала значних пошкоджень. Відреставровану пам’ятку відкрили для публіки у 2018-му.

Citadel of aleppo-depositphotos
Цитадель Алеппо до землетрусу. Фото: Depositphotos
AFP_000_338N2CT-citadel-aleppo
Цитадель Алеппо після землетрусу. Фото: AFP

6 лютого потужний землетрус стався на південному сході Туреччини, недалеко від кордону з Сирією. Внаслідок цього у країні зруйновано майже 3 тисячі будівель. За останніми даними, у Туреччині загинули понад 1,1 тисячі людей, у Сирії — близько 800 осіб. Землетрус уже назвали найбільшим в історії Туреччини з 1939 року, коли загинули майже 33 тисячі людей.

Нове та Найкраще

6 164

647

576
921
Більше матеріалів