Український фотограф Віктор Бакін переміг у конкурсі LensCulture

Український фотограф Віктор Бакін переміг у конкурсі Art Photography Awards 2023 від журналу LensCulture із серією Epitome. Він став першим вітчизняним автором, який здобув цю нагороду. У коментарі для Bird in Flight фотограф розповів детальніше про свій проєкт.

Серію Epitome Бакін створював у Києві упродовж 2021—2022 років. За його словами, це були візуальні нариси вільного наративу на теми спогадів дитинства, дорослішання, дослідження мужності через поетичну природу фотографії.

«Але минулого року проєкт почав оголювати нові грані для мене — уявлення про приналежність, прив’язаність до місця, до рідної землі. Адже велика кількість знайомих і друзів, яких я знімав до цього, з початком повномасштабної війни були змушені покинути свою домівку або взагалі виїхати з країни. Деякі поповнили ряди ЗСУ. Війна торкнулася усіх без винятку», — каже фотограф.

Vic-Bakin-Epitome-Lensculture-awards (3)
Vic-Bakin-Epitome-Lensculture-awards (1)
Vic-Bakin-Epitome-Lensculture-awards (5)
Vic-Bakin-Epitome-Lensculture-awards (4)
Vic-Bakin-Epitome-Lensculture-awards (2)
Vic-Bakin-Epitome-Lensculture-awards (7)
Vic-Bakin-Epitome-Lensculture-awards (6)

Одразу після деокупації Київщини Бакін почав знімати свою першу документальну серію «Зламані дерева» у звільнених містах і селах області. «Цей документальний підхід був новим для мене, — згадує автор. — Тепер я спирався не тільки на візуальну складову, як раніше, але також на свої нотатки — історії місцевих, з якими спілкувався».

Фотограф зізнався, що згодом втратив постійну роботу, через що у його житті почався період зламу, апатії й саморефлексії. Тоді він обладнав спонтанний даркрум у ванній кімнаті та працював там під час повітряних тривог над обома серіями і плівковими архівами. Цей досвід Віктор називає психологічною практикою та ескапізмом від реальності воєнного часу.

«Я використовував закріплювач знову і знову, доки він не виснажувався. Він відмовлявся повністю фіксувати зображення та наступного дня вкривав фотопапір брунатними плямами. Цей виснажений фіксаж став для мене візуальною алегорією нашого часу — заплямованою кров’ю українською землею», — розповідає фотограф.

Бакін планує продовжити роботу над серією, аби потім випустити книгу.


Фото: Віктор Бакін

Нове та Найкраще

6 156

644

574
913
Більше матеріалів