Графіті Бенксі на Київщині помістили під скло і обладнали сигналізацією

У Київській області презентували систему, яка має захистити роботи вуличного художника Бенксі від вандалів і несприятливих погодних умов. Її облаштувала компанія Ajax Systems за ініціативи Київської обласної військової адміністрації.

Чотири роботи Бенксі, які знаходяться в Бородянці, Ірпені та Горенці, закрили прозорими протиударними стінками з полікарбонату. Вони оснащені датчиками руху та удару, що сприймають будь-яку спробу підійти до твору надто близько або пошкодити його, активують вуличну сирену поруч і повідомляють про це охоронну компанію.

Для одного з малюнків у Бородянці також встановили тимчасову захисну споруду з датчиком вимірювання температури, вологості та рівня вуглекислого газу. Стінописи будуть захищені до вирішення питання щодо їх музеєфікації.

banksy-borodyanka-2
Роботи Бенксі у Бородянці. Фото: Київська обласна військова адміністрація
banksy-borodyanka
Роботи Бенксі у Бородянці. Фото: Київська обласна військова адміністрація

У листопаді 2022 року Бенксі створив серію графіті у Києві та Київській області. У грудні група осіб зрізала роботу «Жінка у протигазі» зі стіни зруйнованого будинку в Гостомелі, їх затримала поліція. Організатору демонтажу загрожує до 12 років позбавлення волі. Фахівці оцінили зрізану роботу в 9 мільйонів гривень.

Після цього обласна адміністрація ініціювала проєкт із захисту стінописів. Раніше влада селища Бородянка заявила про плани експонувати графіті Бенксі у новому музеї війни, а в Ірпені художника визнали почесним громадянином міста.

Нове та Найкраще

6 161

644

575
917
Більше матеріалів