Дві українські стрічки відзначили нагородами на Берлінале

Українські фільми «Прокидаючись у тиші» та «Це побачення» удостоїлися нагород 73-го Берлінського міжнародного кінофестивалю, повідомили у Держкіно.

Українсько-німецька документальна картина Міли Жлуктенко та Даніеля Асаді Фаезі «Прокидаючись у тиші» отримала спеціальну нагороду як найкращий короткометражний фільм у програмі Generation Kplus, а також 2,5 тисячі євро від благодійної організації для дітей Deutsches Kinderhilfswerk. Стрічка розповідає про війну очима українок та дітей, які через російську агресію вимушено знайшли прихисток у Німеччині.

Фільм «Це побачення» Надії Парфан, який показали у програмі Berlinale Shorts 2023, здобув спеціальну відзнаку міжнародного журі. Короткометражна картина — про життя у місті під час повномасштабного вторгнення. Це ремейк однойменної стрічки Клода Лелуша 1976 року, знятий одним кадром. «Замість паризьких парків ми бачимо імпровізовані металеві гаражі. Армійські блокпости займають місце Тріумфальної арки. Французькі готелі замінені покинутими будівлями, а церква, оточена гарматами, замінила базиліку Сакре-Кер», — йдеться у заяві журі.

Головний приз Берлінале отримав документальний фільм французького режисера Ніколя Філібера «На Адаманті», що розповідає про паризький центр допомоги людям із психічними розладами.

Найкращим режисером визнали Філіппа Гарреля, автора картини «Велика колісниця». «Срібного ведмедя» за найкращу головну роль вручили 9-річній акторці Софії Отеро, яка зіграла у фільмі «20 тисяч видів бджіл». Нагороду за найкращий сценарій отримала стрічка Ангели Шанелек «Музика».

Цього року Берлінський кінофестиваль проходив з 16 до 26 лютого. Президенткою міжнародного журі була американська акторка Крістен Стюарт. У річницю російського вторгнення організатори фестивалю провели на червоній доріжці акцію солідарності з Україною. У ній взяли участь німецькі та українські дипломати й чиновники, а також вітчизняні кінематографісти.

Нове та Найкраще

6 312

711

618
974
Більше матеріалів