Гей-пара подала заяву на шлюб у «Дії». Після відмови вони запустили флешмоб

27 лютого в мобільному застосунку «Дія» з’явилася нова функція, що дозволяє подати онлайн-заяву на реєстрацію шлюбу. Цією можливістю вирішила скористатися пара гомосексуалів — Віталій Царюк і його партнер Віктор. Після того як їм відмовили, Віталій запустив у соцмережах флешмоб.

Віталій живе в Одесі, він є членом моніторингової мережі у правозахисному ЛГБТ-центрі «Наш світ». За його словами, їхнім із Віктором стосункам уже 7 років. «Я все ще не можу бути вписаний у „сімейну“ страховку партнера, — пояснив Царюк. — У разі моєї смерті Віктору треба буде сплатити податок 5% від вартості мого майна (а у випадку хати це дуже дорого), що перейде йому за заповітом, який треба укласти за гроші, чого не сплачують люди в зареєстрованому шлюбі».

Після подання заявки Віктор зазначив, що не очікує на її прийняття, «але хотілося трохи відчути себе рівноцінною людиною». Наступного дня він опублікував відповідь від «Дії»: в ній сказано, що чинне законодавство не дозволяє реєструвати шлюб між одностатевими партнерами.

«Зараз у нас є можливість кількісно показати державі, скільки ЛГБТ-пар готові укласти шлюб, скільки потенційних сімей вона втрачає відмовами», — написав Царюк. Він запропонував долучитися до флешмобу #ШлюбнаРівністьВДії.

Минулого року петиція про легалізацію одностатевих шлюбів набрала понад 28 тисяч підписів на сайті президента України. У своїй відповіді Володимир Зеленський підкреслив, що в умовах воєнного стану Конституція України не може бути змінена. Водночас він зазначив, що уряд напрацьовував варіанти рішень щодо легалізації зареєстрованого громадянського партнерства. Тоді президент звернувся до прем’єр-міністра України з проханням розглянути це питання.


Фото на обкладинці: Учасник Маршу рівності у Києві, червень 2017 року. Автор: DmyTo (Depositphotos)

Нове та Найкраще

6 312

711

618
974
Більше матеріалів