Міський музей Амстердама визнав Малевича українським художником

Міський музей Амстердама, відомий також як Стеделек-музей, почав класифікувати Казимира Малевича як українського художника. Раніше інституція називала його російським митцем, пише The Art Newspaper.

«Ми зараз комунікуємо так [щодо Малевича]: народився в Україні від батьків польського походження», — цитує видання представника музею. Ця інформація була змінена в описах робіт художника на стінах установи і на її сайті.

У Міському музеї Амстердама зібрана найбільша поза межами колишнього СРСР колекція робіт Малевича. У 1958 році міська влада придбала її у спадкоємців відомого архітектора Гуго Гарінга. Свого часу той вивіз полотна з нацистської Німеччини, де вони підлягали знищенню як «дегенеративне мистецтво».

Казимир Малевич народився у Києві 1879 року, коли місто входило до складу Російської імперії. На початку XX століття переїхав до Москви, навчався у місцевому училищі живопису, скульптури й архітектури. Малевича вважають одним із засновників абстрактного мистецтва, також він започаткував новий модерністський напрям — супрематизм. Художник помер у Ленінграді 1935 року. Сам Малевич називав себе українцем.

Минулого місяця Музей мистецтва Метрополітен у Нью-Йорку визнав Архипа Куїнджі, Івана Айвазовського та Іллю Рєпіна українськими художниками. У підписах до робіт митців змінили їхнє походження: відтепер вони позначені як українці, а не росіяни. Також на сайті установи вказали, що Художній музей імені Архипа Куїнджі в Маріуполі був знищений внаслідок російського авіаудару в березні 2022 року.


Зображення: Казимир Малевич, «Автопортрет», 1933 рік / Wikimedia Commons

Нове та Найкраще

6 312

711

618
974
Більше матеріалів