Культурні цінності з Межигір’я передадуть пограбованим росіянами музеям

Картини, ікони, книги й інші культурні цінності з резиденції «Межигір’я» та мисливського будинку «Сухолуччя» передадуть до музеїв, які зазнали руйнувань внаслідок агресії РФ і були пограбовані росіянами. Про це повідомили у Міністерстві культури та інформаційної політики.

Йдеться про 537 предметів. Серед них:

— картини («Феодосія. Місячна ніч» Івана Айвазовського, «Вид на долину Аніо біля Тіволі» К. Моргенштерна та інші);

«Феодосія. Місячна ніч», Іван Айвазовський, 1852 рік. Зображення: Wikimedia Commons

— книги («Апостол», видана друкарем Іваном Федоровим в 1574 році у Львові, та інші);

— ікони, датовані кінцем ХVІІІ — початком XX століття («Богоматір Скоропослушниця», «Воскресіння Христове зі святами», «Богородиця Казанська», «Христос Вседержитель» і «Трійця Старозаповітна»);

— вази, дерев’яні скульптури, підлоговий годинник у стилі Людовіка ХV, виготовлений у 1765 році у Франції, монета з зображенням Хреста Єфросинії Полоцької та вставками зі штучного каміння, пам’ятна медаль «Образ Казанської Богоматері», набір пам’ятних медалей «В пам’ять 200-річчя перемоги у війні 1812 року», мощевик із мощами Святого Віктора, 61 лист «Спеціальної карти Європейської Росії» 1921 року, горщик періоду трипільської культури.

Читайте також: Росіяни пограбували Херсонський художній музей. Ми поговорили з його директоркою про те, як це було

Наразі стягнуті за рішенням суду активи зберігаються в Національному художньому музеї України. Мінкультури має вирішити, яким саме установам їх передати.

За рік військової агресії РФ в Україні постраждали понад 1,3 тисячі об’єктів культурної інфраструктури, зокрема 69 музеїв та галерей. Минулої весни російські військові вивезли усі цінні експонати з музеїв у Маріуполі, а восени пограбували Херсонський художній музей.

Межигір’я — колишня приватна резиденція Віктора Януковича в селі Нові Петрівці на Київщині, яку він займав з 2002 до 2014 року.


Фото на обкладинці: Резиденція «Межигір’я» / Wikimedia Commons

Нове та Найкраще

6 232

673

592
946
Більше матеріалів