Французька влада перенесла дату відкриття Нотр-Даму після реставрації

Собор Паризької Богоматері планують відкрити для відвідувачів уже у грудні наступного року, пише Artnet News. Раніше влада Франції обіцяла зробити це до літа 2024-го, коли у країні відбудуться Олімпійські ігри.

Пожежа у Нотр-Дамі сталася 15 квітня 2019 року. Тоді обвалився шпиль та повністю згоріло дві третини даху споруди. Французька влада вирішила відновлювати будівлю у тому вигляді, якою вона була до пожежі. Вартість робіт оцінили у $865 мільйонів. Нагляд за реставрацією доручили архітектору Філіпу Вільневу.

Відновлення собору розпочали минулого року, до того там зміцнювали конструкції та очищали вцілілі частини будівлі. За спорудженням нового шпиля можна буде спостерігати цього року. «Повернення шпиля в силует міста означатиме, що ми виграємо битву за Нотр-Дам», — заявив генерал Жан-Луї Жоржелен, який керує ремонтно-будівельними роботами.

Цього тижня у підземній галереї навпроти собору відкрили виставку, присвячену його реконструкції. В експозиції представлені деякі фрагменти інтер’єру будівлі, що вціліли після пожежі.

Рік тому під собором Нотр-Дам у ході робіт знайшли стародавні гробниці та саркофаг у формі людини. Ймовірно, труну зробили для високопоставленого сановника в 1300-х роках — через століття після зведення собору.


Фото: Depositphotos

Нове та Найкраще

6 232

673

593
947
Більше матеріалів