Автор фільму «Амелі» розповів альтернативну історію героїні — вона виявилася шпигункою КДБ

Французький режисер Жан-П’єр Жене у 2001 році зняв романтичну комедію «Амелі» з Одрі Тоту в головній ролі. Нещодавно він випустив гумористичну короткометражку під назвою «Справжня історія Амелі Пулен». У ній за допомогою монтажних вставок автор пояснює, що головна героїня насправді була не офіціанткою, а шпигункою радянських спецслужб.

На початку шестихвилинного відео режисер каже, що через 21 рік після виходу картини настав момент розповісти правду про Амелі. Далі оригінальні кадри стрічки йдуть упереміж із архівною телехронікою.

Виявляється, у 1980-му юну Амелі завербували французькі комуністи, які діяли від імені КДБ. Вони хотіли вкрасти секретні документи в її батька, який працював в Агентстві оборонних закупівель Франції. Дівчинку навчили різних шпигунських трюків, як-от приховування відбитків пальців, використання азбуки Морзе, фотографування секретних паперів тощо.

Завдяки монтажним вставкам деякі сцени фільму представлені у новому світлі. Так, у мішку з квасолею, куди Амелі засовує руку, насправді були заховані рублі, а під цукровою скоринкою не крем-брюле, а десерт із ціанідом — ним вона має отруїти нащадка російських емігрантів, за яким полюють кадебісти.

Фільм «Амелі» свого часу отримав визнання критиків і став однією з найвідоміших французьких картин початку XXI століття. Стрічка завоювала премії «Сезар», BAFTA, а також була номінована на «Оскар». Після «Амелі» Жан-П’єр Жене зняв ще три повнометражні картини, останню з них — «Критичний баг» — у 2022 році.

Нове та Найкраще

6 204

659

583
940
Більше матеріалів