Євген Малолєтка отримав премію World Press Photo за знімок із Маріуполя

Журі міжнародного фотоконкурсу World Press Photo оголосило глобальних переможців 2023 року. Світлиною року визнали знімок українського фотографа Євгена Малолєтки, зроблений у Маріуполі на початку російського вторгнення.

Цю світлину Малолєтка зняв 9 березня 2022 року у дворі пологового будинку в Маріуполі, куди влучила російська бомба. На фото працівники швидкої і поліцейські несуть поранену вагітну жінку в безпечне місце. Це 32-річна Ірина Калініна, яка померла через пів години після того, як народила бездиханне тіло дитини.

«Для мене це момент, який я весь час хочу забути, але не можу. Ця історія завжди буде зі мною», — сказав Малолєтка.

Читайте також: «Досі не вірю, що був там»: Євген Малолєтка — про Маріуполь та фотографії, які шокували весь світ
Євген Малолєтка на відкритті виставки World Press Photo 2023. Фото: Alizé Barthélemy

На думку журі, знімок українського фотографа передає абсурдність і жах війни. «Це точне відображення подій року та доказ воєнних злочинів, які російські війська вчиняють проти українського цивільного населення. Зображення постає як глибоко болючий історичний факт і висвітлює вбивство майбутніх поколінь українців», — йдеться у коментарі журі.

Раніше Малолєтка переміг у категорії «Європа. Історії» з серією «Облога Маріуполя». Український журналіст знімав у місті для Associated Press разом із двома колегами — Мстиславом Черновим і Василісою Степаненко. Вони були в Маріуполі протягом двадцяти днів на початку вторгнення.

У категорії «Фотоісторія року» переміг данський фотограф Мадс Ніссен із серією «Ціна миру в Афганістані». Вірменська фотографка Ануш Бабаджанян отримала нагороду в категорії «Довгостроковий проєкт» за серію «Побиті води», зняту в країнах Центральної Азії. А єгиптянина Мохамеда Махді визнали найкращим у категорії «Відкритий формат» за серію «Тут двері не знають мене» — про життя рибальської спільноти в Александрії.

The Price of Peace in Afghanistan
Mads Nissen, Politiken / Panos Pictures
World Press Photo Long-Term Project Award_Anush Babajanyan_VII Photo_National Geographic Society (3)
Anush Babajanyan, National Geographic Society
World Press Photo Open Format Award_Mohamed Mahdy
Mohamed Mahdy


Фото на обкладинці: Євген Малолєтка, Associated Press. Усі фото надані організаторами конкурсу World Press Photo 2023.

Нове та Найкраще

6 243

681

594
949
Більше матеріалів