Суд став на бік фотографів у справах проти митця Річарда Прінса, який використав їхні знімки

Суд у Нью-Йорку відмовився закрити справи проти американського художника Річарда Прінса, якого фотографи Дональд Грем і Ерік Макнетт звинувачують у порушенні авторського права. Процес триває вже вісім років, пише PetaPixel.

Суперечка виникла через серію Прінса «Нові портрети» (2014). Вона складається з чужих фотографій, стилізованих художником під пости в інстаграмі з доданими коментарями. Проєкт був представлений у різних галереях, а роботи продавалися саме як твори Прінса по $100 тисяч.

Читайте також: Річард Прінс: Геній чи пустишка?

Перший позов Дональд Грем подав ще у 2015 році, звинувативши митця у використанні без дозволу своєї світлини «Растафарі курить косяк» (1997). У відповідь Прінс попросив відхилити заяву, стверджуючи, що його роботи були не скопійовані, а переосмислені.

Другий позов у 2016-му подав фотограф Ерік Макнетт. Предметом розгляду став його портрет лідерки гурту Sonic Youth Кім Гордон, зроблений для журналу Paper у 2014 році. Знімок також був використаний Прінсом у його серії.

На засіданні 12 травня суд відмовився відхилити позови обох фотографів, оскільки Прінс не зміг довести, що вніс достатні зміни до привласнених ним фотографій, аби вважати їх своїми творами. «Спроба представити зображення як сатиру чи пародію зазнала невдачі, а заявлена мета Прінса у створенні цих портретів мала обмежену релевантність через подібність між оригінальними та вторинними роботами», — заявив суддя Сідні Стайн.

У своєму рішенні він посилався на аналогічний позов проти Прінса, поданий фотографом Патріком Каріу 2007 року. Тоді художника виправдали, назвавши його роботи творчо переосмисленими. Таким чином, позови Грема і Макнетта будуть розглянуті додатково пізніше.

Річард Прінc є однією з ключових фігур постмодернізму у США. Він став відомий у 1980-х завдяки використанню образів із журналів та популярної культури — з їхньою допомогою Прінс створює фотографії, скульптури і картини, присвячені ідеям американської ідентичності та світу споживання.

Нове та Найкраще

6 164

647

575
918
Більше матеріалів