У будинку Гітлера влаштують курси прав людини для поліцейських

У будинку в австрійському містечку Браунау-на-Інні, де народився Адольф Гітлер, планують проводити курси з підвищення кваліфікації для поліцейських, — тут вивчатимуть права людини. Про це пише BBC.

Майбутній диктатор народився в будинку, про який ідеться, у 1889 році. Він провів немовлям в орендованій кімнаті на третьому поверсі кілька місяців. Під час правління нацистів будинок перетворили на місце поклоніння Гітлеру.

Після війни австрійський уряд десятиліттями орендував будинок у його колишньої власниці Герлінде Поммер, намагаючись зупинити ультраправий туризм. Там розмістили благодійну організацію з догляду за людьми з особливими потребами.

Читайте також: Плаский дах — від лукавого: Як Гітлер винищив модернізм

Потім Поммер розірвала договір оренди через небажання проводити ремонт. Зрештою у 2016-му австрійська влада у примусовому порядку викупила нерухомість за 800 тисяч євро. Перебудову об’єкта планують розпочати цієї осені та завершити до 2025 року.

Доля будинку Гітлера розділила австрійців. Одні вимагали знести споруду, аби вона не служила місцем тяжіння для неонацистів. Інші виступали за те, аби зробити там центр прийому біженців. Дехто хотів відкрити в будинку музей звільнення Австрії від нацизму.

Зараз перед будинком встановлений камінь із каменоломні нацистського концтабору Маутгаузен, на якому є напис: «Заради миру, свободи та демократії. Фашизм не повинен повторитися. Мільйони загиблих застерігають».


Фото: Wikimedia Commons / Pavel Špindler

Нове та Найкраще

6 164

647

576
921
Більше матеріалів