Компанії Ілона Маска дозволили тестувати мозкові чипи на людях

Управління з продовольства і медикаментів США (FDA) видало компанії Ілона Маска Neuralink, яка займається виробництвом мозкових імплантатів, дозвіл на проведення досліджень на людях. Про це пише The Guardian.

«Раді повідомити, що отримали схвалення FDA на запуск нашого першого клінічного дослідження на людях, — зазначила компанія у твіттері. — Це важливий перший крок, який дозволить нашій технології допомогти багатьом людям». Там додали, що набір для досліджень поки не відкрито, але пообіцяли повідомити подробиці пізніше.

Neuralink створили у 2016-му, але компанія вперше запросила дозвіл лише минулого року — тоді заявку відхилили. У чипах виявили низку недоліків, які стосувалися літієвої батареї, можливості міграції проводів у мозку та безпечного вилучення пристрою.

Раніше Neuralink тестувала чипи лише на тваринах: в експериментах задіяли свиней, овець і мавп. Згодом вийшло розслідування, яке підтвердило загибель щонайменше 1,5 тисячі тварин під час досліджень.

Ілон Маск кілька разів анонсував випробування мозкових імплантатів на людях для лікування важких захворювань на кшталт паралічу, сліпоти, шизофренії тощо. Бізнесмен навіть казав, що пристрій настільки безпечний, що він готовий імплантувати його власним дітям.


Ілон Маск під час презентації проєкту Neuralink у 2020 році. Фото: Steve Jurvetson / Wikimedia Commons

Нове та Найкраще

6 726

856

722
1 118
Більше матеріалів