Суд відхилив позов акторів до кіностудії через сцену у фільмі «Ромео і Джульєтта», де вони оголені

Суд у Каліфорнії відхилив позов проти студії Paramount Pictures, поданий зірками фільму «Ромео і Джульєтта» (1968). Предметом суперечки була сцена, в якій герої прокидаються в ліжку оголеними, пише The New York Times.

В ініційованому у січні позові британські актори Леонард Вайтінг і Олівія Гассі стверджували, що режисер Франко Дзеффіреллі спонукав їх зніматися оголеними, погрожуючи провалом картини та негативним впливом цього на їхню кар’єру. У фінальній версії фільму були побіжно показані сідниці Вайтінга та груди Гассі. Виконавці ролей вимагали відшкодування у розмірі понад $500 мільйонів — на основі завданих страждань, а також прибутків, які отримала стрічка.

Під час зйомок фільму Вайтінгу було 17, а Гассі — 16 років. Адвокати акторів наполягали, що подібну сцену слід кваліфікувати як «дитячу порнографію».

Однак юрист Paramount не погодився з такою оцінкою, додавши, що претензії акторів несвоєчасні. «Доказом того, що фільм — не дитяча порнографія, є той факт, що він був надзвичайно популярний протягом 55 років, — заявив адвокат кіностудії Річард Кендалл. — Його бачили мільйони американців, включаючи студентів, що вивчали Шекспіра. І жодних заперечень з боку правоохоронних органів, позивачів або їхніх батьків раніше не було».

Суддя відхилив позов, мотивувавши це тим, що справа стосується кіновиробництва — діяльності, захищеної Першою поправкою. Адвокат акторів Соломон Гресен пообіцяв оскаржити рішення у федеральному суді.

У 1969-му картина Дзеффіреллі отримала дві премії «Оскар» — за операторську роботу та дизайн костюмів. Режисер помер у 2019 році.

ця поправка гарантує свободу вираження поглядів

Нове та Найкраще

6 200

658

583
938
Більше матеріалів