Інженер зібрав камеру без об’єктива, яка створює «фото» за описом локації

Данський інженер Бйорн Карманн розробив пристрій під назвою Paragraphica. Він схожий на плівковий фотоапарат, але без об’єктива і матриці. Натомість девайс генерує реалістичні зображення за допомогою штучного інтелекту.

Paragraphica створює зображення на основі даних про місцезнаходження, погодні умови, час доби та прилеглі території. Таку інформацію пристрій збирає онлайн з відкритих джерел і перетворює на короткий текст, який виводиться на дисплей. Після нейромережа Stable Diffusion генерує зображення за цим описом.

«Отримане „фото“ не просто знімок, а складне та деталізоване відображення місця, в якому ви перебуваєте, і, можливо, того, як ШІ-модель бачить цей простір», — пояснює Карманн.

Корпус камери інженер надрукував на 3D-принтері, а всередину помістив одноплатний комп’ютер Raspberry Pi 4. Верхня панель оснащена трьома коліщатками — вони дозволяють налаштувати радіус пошуку даних та інші параметри зображення. Замість об’єктива пристрій має декоративну конструкцію, що нагадує антену. Її форма навіяна пальцеподібніми вусами зірконоса — ссавця родини кротових, який сприймає навколишній світ завдяки цим рецепторам.

Карманн також створив віртуальний аналог камери. Її можна випробувати на сайті проєкту, однак через великий трафік опція може бути недоступною.

Нове та Найкраще

1 188

694

601
958
Більше матеріалів