Поляки зібрали 12 тисяч вікон для України — їхній проєкт переміг на бієнале дизайну в Лондоні

Лондонська бієнале дизайну нагородила медаллю за найкращий загальний внесок польський павільйон, який досліджує транскордонне співробітництво та переосмислення повсякденних предметів у часи кризи. Про це пише Dezeen.

Інсталяція «Поетика необхідності» є частиною проєкту некомерційної організації Fundacja BRDA. Вона зібрала понад 12 тисяч вікон від домогосподарств і підприємств по всій Польщі, щоб допомогти відновленню будинків, пошкоджених внаслідок російської агресії в Україні.

У межах бієнале цей двосторонній проєкт розширили, аби заохотити мешканців Лондона пожертвувати свої невикористані або непродані вікна. Інсталяція налічує три десятки вікон на дерев’яних піддонах — після завершення виставки їх транспортують до України.

«Павільйон ставить питання про довговічність експонованих об’єктів, що створені для часів кризи та небезпеки, — йдеться в описі проєкту на сайті бієнале. — Чого очікувати від сучасного дизайнера у ці моменти? У цьому світі похитнутих основ все ще є простір для емпатії, нової співпраці та „нової поетики“, яка намагається осягнути складну емоційну температуру і логіку нашого часу».

«Йдеться про створення домашнього середовища через повторне використання матеріалів», — пояснює український архітектор Петро Владіміров, один із організаторів проєкту. За його словами, раніше 85% скла надходило в Україну з Росії, тому зараз масове виробництво вікон у країні ускладнене.

Fundacja BRDA натомість використовує відновлені вікна та DIY-посібник із дев’ятьма різними рішеннями щодо того, як їх можна інтегрувати в пошкоджені будівлі незалежно від розміру та форми. Посібник був створений у співпраці з польськими архітектурними бюро.

Лондонська бієнале дизайну триватиме до 25 червня у музеї Сомерсет-хаус.

Нове та Найкраще

6 200

655

583
937
Більше матеріалів